Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 07.03.2016

Davutoglu: Na pomolu novi val izbjeglica

Al Jazeera 07.03.2016
Turski premijer je rekao da još stotine hiljada čeka na sirijskoj strani granice, podsjećajući da u Turskoj već živi 2,7 miliona izbjeglica. Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da njegova zemlja mora da zaključi sporazum o izbjeglicama sa… »

ABA liga: Zvezda druga, Sutjeska ispala

Al Jazeera 07.03.2016
U polufinalnim serijama do dvije pobjede igrat će Budućnost - Mega Leks i Crvena zvezda - Cedevita. Košarkaši Crvene zvezde će sa druge pozicije krenuti u play off ABA lige, pošto su u ponedjeljak navečer na svom parketu savladali Krku iz Novog… »

EU potrebno vrijeme za turski plan o izbjeglicama

Al Jazeera 07.03.2016
Angela Merkel i Jean-Claude Juncker ne žele da u deklaraciju EU-a uđe rečenica o zatvaranju zapadnobalkanske rute. Lideri Evropske unije nisu danas mogli postići dogovor o planu Turske, čiji je cilj zaustavljanje priliva izbjeglica i migranata u… »

NATO uputio brodove u vode Grčke i Turske

Al Jazeera 07.03.2016
Brodovi su upućeni u Egejsko more u okviru borbe protiv krijumčarenja izbjeglica i migranata u Evropu. NATO je danas uputio brodove u teritorijalne vode Grčke i Turske u Egejskom moru u okviru borbe protiv krijumčarenja izbjeglica i migranata u… »

U napadu američkog drona ubijeno 150 boraca Al-Shababa

Al Jazeera 07.03.2016
Američka vojska izvela je napade bespilotnim letjelicama na kamp za trening grupe Al-Shabab u Somaliji. Američka vojska izvela je napade bespilotnim letjelicama na kamp za trening grupe Al-Shabab u Somaliji, pri čemu je ubijeno 150 boraca. Pentagon je… »

Bernie Sanders pobijedio Hillary Clinton u Maineu

Al Jazeera 07.03.2016
Senator iz Vermonta pobijedio Hillary Clinton u drugoj državi na sjeveroistoku SAD-a, Rubio ojačao poziciju. Bernie Sanders osvojio je demokratske predizbore u državi Maine, u borbi za nominaciju za predsjedničkog kandidata svoje stranke. Nakon više… »

Umro izumitelj emaila Ray Tomlinson

Al Jazeera 07.03.2016
Američki programer je 1971. godine došao na ideju o elektronskim porukama koje bi se slale iz jedne mreže u drugu. Internetski pionir Ray Tomlinson, koga smatraju zaslužnim za izum elektronske pošte, preminuo je u 75. godini, izvijestili su u noći s… »

Hrvatska: Spor zbog ruskih turista

Al Jazeera 07.03.2016
Ruski ambasador izjavio da je Hrvatska tražila od Rusije da pošalje manji broj turista. Ministarstvo turizma Hrvatske i Turistička zajednica sa svojim predstavništvom u Moskvi i ove godine provode dodatne aktivnosti kako bi privukli ruske turiste u… »

Scotland Yard upozorio na 'spektakularne' napade ISIL-a

Al Jazeera 07.03.2016
Grupa Islamska država Irak i Levant ima ambicije izvesti 'ogromne i spektakularne napade' na zapadni stil života, upozorio je Scotland Yard. Šef antiterorističkog odjeljenja Scotland Yarda Mark Rowley, upozorio je da oružana grupa Islamska država… »

Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim udarima SAD-u i J. Koreji

Al Jazeera 07.03.2016
Povod za nove prijetnje iz Sjeverne Koreje su najavljene velike vojne vježbe južnokorejske i američke vojske. Sjeverna Koreja zaprijetila je Sjedinjenim Američkim Državama i Južnoj Koreji "neselektivnim" nuklearnim udarima ako ne odustanu od… »