Izvor: B92/Kultura arhiva vesti 07.03.2016

"Otkud prevodioci stručnih tekstova među umetnicima?"

B92 07.03.2016
Usvojeni tekst Zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, prema mišljenju Nacionalnog saveta za kulturu, sadrži veliki broj loših rešenja, “koja su mogla biti izbegnuta da su Ministarstvo kulture i informisanja i poslanici vladajuće… »

Mali ženski akt Riste Stijovića hit aukcije

B92 07.03.2016
U Madlenijanumu u Zemunu sinoć je održana 42. aukcija umetničkih dela i antikviteta Madl Arta, koja je uprkos jakoj kiši bila veoma dobro posećena, ali je od 194 lota kupce našlo samo 33. Najveće iznenađenje izazvalo je uzbudljivo nadmetanje za… »

Dastin Hofman: Živeo sam od ribanja toaleta

B92 07.03.2016
Dastin Hofman nije bio na dodeli Oskara, nego na košarkaškoj utakmici. Igrom slučaja, među navijačima je bio i njegov prijatelj i kolega Spajk Li. Hofman ga je upitao: “Da li ovim šaljemo poruku?”. Li je, naravno, bojkotovao događaj… »

"Zootropolis" oborio rekord crtanog filma "Frozen"

B92 07.03.2016
Crtani film “Zootropolis” (Zootopia) je u Americi oborio rekord “Frozen”-a tokom prvog vikenda prikazivanja sa inkasiranih 73,7 miliona dolara, saopštio je Disney. Džinifer Gudvin pozajmljuje glas zečici Džudi Hops koja postaje… »

Kekin o pesmi koja je zapalila region: Ja nisam vaš

B92 07.03.2016
Mile Kekin, frontmen Hladnog piva, podigao je prašinu novom pesmom kojom se obratio političarima i skretanju društva udesno: "Ja nisam vaš, moji su dobili 45." Izvor: Nedeljnik.rs Bila je ovo njegova reakcija i na učestalu reviziju istorije i… »

PEN centar: Politička zloupotreba Borislava Pekića

B92 07.03.2016
Srpski PEN centar objavio je zvanično saopštenje povodom podizanja spomen obeležja Borislavu Pekiću. "Srpski PEN centar izražava zadovoljstvo što je Borislav Pekić dobio još jedno spomen obeležje u Beogradu, ali protestuje zbog političke… »

Besplatan ulaz u Istorijski muzej Srbije za Dan žena

B92 07.03.2016
Povodom Međunarodnog dana žena Istorijski muzej Srbije poziva sve dame da sa svojim voljenima sutra 8. marta besplatno posete aktuelne izložbe Istorijskog muzeja Srbije na Trgu Nikole Pašića i u Konaku kneza Miloša u Topčideru. Na Trgu Nikole… »

Izi Stradlin ne učestvuje u okupljanju Guns N' Roses

B92 07.03.2016
Dugogodišnji član Guns N' Roses i jedan od osnivača benda, Izi Stradlin na svom Tviter nalogu objavio je da neće učestovati u okupljanju originalne postave benda. Zbog glasina koje su okruživale Izija i okupljanje benda, gitarista je morao da otvori… »

"Kusto, pozivam te javno - vrati se u Sarajevo"

B92 07.03.2016
Sarajevski glumac Emir Hadžihafizbegović u intervjuu za Nedeljnik poručuje: "Svi njegovi Kustendorfi, Kamengradovi, sve njegove Mokre gore i ruska odlikovanja, svi njegovi koncerti, opere i soliranje na bas-gitari samo su Potemkinova sela koja je… »

VICE: Bez čega srpski muzičari ne idu na turneje

B92 07.03.2016
Na kom je nivou muzička industrija u Srbiji dovoljno pokazuje iskreno čuđenje mladih muzičara sa stalnom publikom kada od državnih institucija smišljenih da im brane interese, zapravo i dobiju neku paru. Vreme ploča, kaseta i diskova je davno… »