Izvor: Novi magazin/Svet arhiva vesti 07.03.2016

Bez dogovora EU o sporazumu sa Turskom

Novi magazin 07.03.2016
"Nekim zemljama se zaista dopada ideja, ali ne mogu da prihvate dogovor večeras zbog veoma kratkog vremena za pripremu," rekao je taj zvaničnik. Lideri tih zemalja će, kako navodi, pozdraviti ambicioznije predloge Turske ali ne mogu da usklade sve… »

Tunis: 53 žrtve napada ekstremista, zatvorena granica s Libijom

Novi magazin 07.03.2016
Naoružani muškarci su u zoru izveli napad na grad Ben Gerdan, a borba se nastavila i u toku večeri. Tunis je zatvorio svoju granicu s Libijom, a ministri unutrašnjih poslova i odbrane otišli su u Ben Gerdan da bi nadgledali operaciju, navedeno je u… »

NATO uputio brodove u vode Grčke i Turske u Egeju

Novi magazin 07.03.2016
"NATO danas započinje aktivnosti u teritorijalnim vodama", istakao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu. NATO proširuje saradnju sa Fronteksom i povećava broj brodova, dodao je Stoltenberg. Prema njegovim rečima, Francuska i Britanija… »

Somalija: Ubijeno više od 150 ekstremista

Novi magazin 07.03.2016
Portparol Pentagona Džef Dejvis izjavio je da je u napad izveden na kamp za obuku, u kojem su ekstremisti planirali napad "velikih razmera", preneo je Bi-Bi-Si (BBC). "Mi znamo da su oni nameravali da napuste kamp i predstavljali su neposrednu pretnju po… »

Sanders pobedio Klintonovu na izborima u Mejnu

Novi magazin 07.03.2016
Sanders je Klintonovu, bivšeg američkog državnog sekretara i prvu damu, pobedio sa 64,3 odsto glasova prema njenih 35,5 odsto glasova, prenela je agencija AFP. Bila je to očekivana pobeda za samoproglašenog socijal-demokratu Sandersa, koji potiče iz… »

Okončana talačka situacija u Sidneju, napadač ubijen

Novi magazin 07.03.2016
Incident se dogodio kad je muškarac naoružan automatskim oružjem, za koje se pretpostavlja da je bio kalašnjikov, upao u jednu lokalnu fabriku, preneo je sajt RT. U pucnjavi do koje je došlo u jednom trenutku je jedna osoba ubijena, dok ih je dvoje… »

Počele vojne vežbe Južne Koreje i SAD

Novi magazin 07.03.2016
Oko 300.000 južnokorejskih i oko 15.000 američkih vojnika učestvuje na ovogodišnjim vežbama koje prete da ugroze odnose između dve Koreje, koje su tehnički i dalje u ratnom stanju jer su posle završetka korejskog rata (1950-1953) sklopile primirje… »

Šulc: Sloboda medija ključna, Davutoglu se ne slaže

Novi magazin 07.03.2016
"Imao sam veoma otvoren razgovor sa premijerom (Davutogluom), koji se sa mnom nije složio", rekao je Šulc uoči početka samita EU i Turske u Briselu, prenosi Rojters. Kako je dodao, Evropi je potrebna Turska koja prevazilazi političke kontroverze… »

Erdogan: Davutoglu da se vrati kući sa tri milijarde evra

Novi magazin 07.03.2016
Ova agencija piše i da joj je neimenovani EU zvaničnik kazao da Turska "nudi više i traži više" u odnosu na originalni akcioni plan o migrantima. Turski šef diplomatije Ahmet Davutoglu namerava da na današnjem samitu EU-Turska zatraži više novca… »

Visković: Najrealnije da Turska prihvati veći broj migranata

Novi magazin 07.03.2016
Visković je, gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da na principijelnom nivou samit u Briselu može biti odlučujući za rešavanje migrantske krize ali da sve zavisi od toga šta će biti u praksi. On je podsetio da su neke odluke vrlo značajne i bitne u… »