Izvor: Politika/Svet arhiva vesti 07.03.2016

Merkel i Junker protiv rečenice „balkanska ruta zatvorena"

Politika 07.03.2016
BRISEL – Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker se ne slažu sa predlogom da se u deklaraciji lidera Evropske unije sa današnjeg sastanka u Briselu nađe rečenica da je „zapadnobalkanska ruta zatvorena”… »

Orban odbacio plan EU, uložio veto

Politika 07.03.2016
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orban odbacio je plan EU o direktnom raspoređivanju izbeglica iz Turske u evropske zemlje, saopštio je portparol mađarske vlade Zoltan Kovač. „On (Orban) je uložio veto na plan prema kom bi se migranti i… »

Tunis: 53 žrtve napada ekstremista, zatvorena granica s Libijom

Politika 07.03.2016
TUNIS - Najmanje 53 osobe su poginule u sukobima tuniskih snaga i ekstremista u blizini granice s Libijom, saopštila je vlada Tunisa. Naoružani muškarci su u zoru izveli napad na grad Ben Gerdan, a borba se nastavila i u toku večeri. Tunis je zatvorio… »

NATO uputio brodove u vode Grčke i Turske u Egeju

Politika 07.03.2016
BRISEL - NATO je uputio brodove u teritorijalne vode Grčke i Turske u Egejskom moru u okviru borbe protiv krijumčarenja migranata u Evropu, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. „NATO danas započinje aktivnosti u teritorijalnim… »

Više od 150 ekstremista ubijeno u napadu američkog drona u Somaliji

Politika 07.03.2016
MOGADIŠU - Više od 150 ekstremista grupe Al Šabab poginulo je u vazdušnom napadu američkog drona u Somaliji, saopštio je Pentagon. Portparol Pentagona Džef Dejvis izjavio je da je u napad izveden na kamp za obuku, u kojem su ekstremisti planirali… »

Brisel pritiska Ankaru, Erdogan ucenjuje Evropu

Politika 07.03.2016
Pred današnji samit, EU traži od Turske da prepolovi broj migranata koji stižu u Grčku, dok Turska preti da će Evropu preplaviti azilantima. Sastanak lidera zemalja članica EU i Turske, koji se održava danas u Briselu, trebalo bi da odgovori na… »

Norveška: Sudar tenka i auta tokom vežbi NATO, poginuo jedan civil

Politika 07.03.2016
OSLO – U sudaru tenka i automobila na seoskom putu u centralnoj Norveškoj je danas tokom velike vojne vežbe NATO poginula jedna osoba, saopštila je norveška policija i vojska. Nesreća se dogodila u okrugu Severni Trendelag, gde se trenutno odvija… »

Fico će probati da ponovo sastavi vladu

Politika 07.03.2016
Vladajući socijaldemokrati osvojili najviše glasova na izborima u Slovačkoj, ali i izgubili aposolutnu većinu. Prema izveštajima agencija Bratislava – Slovačka levičarska partija Smer pokušaće da formira novu vladu, izjavio je lider te stranke… »

Cipras: Evropa da podeli izbeglice, pravila moraju da važe za sve

Politika 07.03.2016
Grčki premijer Aleksis Cipras apelovao je danas na evropske partnere da počnu sa sprovođenjem akcionog plana za rešavanje migrantske krize usvojenog prošle godine. Uoči početka samita EU i Turske, Cipras je rekao da „pravila moraju da važe za… »

Skotland Jard: ID pokušava da izvede velike napade

Politika 07.03.2016
Šef antiterorističkog odeljenja Skotland jarda Mark Rouli upozorio je da Daeš (Islamska država – ID) ima ambicije da izvede „ogromne i spektakularne napade“. Prema njegovim rečima, dok je ID ranije primarno napadala vojne i policijske mete… »