Izvor: RTV/Svet arhiva vesti 07.03.2016

Turskoj još tri milijarde evra i vizne olakšice

RTV 07.03.2016
BRISEL - Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je danas da je Turska tražila dodatnih tri milijarde evra od EU za zbrinjavanje migranata na svojoj teritoriji i najavio da je EP spreman da ubrza proceduru za dodelu tih sredstava, prenose… »

Tunis: 45 osoba poginulo u napadu ekstremista

RTV 07.03.2016
TUNIS - Najmanje 45 osoba poginulo je danas u napadu ekstremista na jedan grad u Tunisu, u blizini granice s Libijom, saopštila je tuniska vlada. Policija i Ministarstvo odbrane Tunisa navode da je zbog današnjeg napada vlada zatvorila dva granična… »

NATO uputio brodove u vode Grčke i Turske

RTV 07.03.2016
BRISEL - NATO je danas uputio brodove u teritorijalne vode Grčke i Turske u Egejskom moru u okviru borbe protiv krijumčarenja migranata u Evropu, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. 148. "NATO danas započinje aktivnosti u… »

Okončana talačka situacija u Sidneju, napadač ubijen

RTV 07.03.2016
SIDNEJ - U zapadnom delu Sidneja je jutros okončana sedmočasovna talačka situacija tokom koje je došlo do pucnjave, a policajci su ubili napadača i oslobodili troje talaca, javljaju lokalni mediji. Incident se dogodio kad je muškarac naoružan… »

Počele vojne vežbe Južne Koreje i SAD

RTV 07.03.2016
SEUL - Oružane snage Južne Koreje i SAD počele su danas veliku zajedničku vojnu vežbu na korejskom poluostrvu i pored pretnji Severne Koreje da će sprovesti nuklearne napade na obe zemlje, ocenivši te manevre kao pripremu za invaziju njene… »

Kina: Zbog korupcije kažnjeno 300.000 zvaničnika

RTV 07.03.2016
PEKING - Gotovo 300.000 kineskih zvaničnika kažnjeno je prošle godine zbog korupcije, saopštila je vladajuća Komunistička partija. Oko 200.000 zvaničnika dobilo je takozvanu "blažu kaznu", dok je teže kažnjeno oko 80.000 ljudi, prenosi Bi-Bi-Si… »

Utopilo se 25 izbeglica u Egeju

RTV 07.03.2016
ANKARA, IDOMENI - Najmanje 25 izbeglica utopilo se kod obale Turske, pokušavajući da se domognu Grčke, dok su makedonske vlasti uvele dodatna ograničenja za izbeglice koje žele da pređu grčko-makedonsku granicu. Turska obalska straža je uspela da… »

Visković: Najrealnije da Turska primi veći broj migranata

RTV 07.03.2016
BEOGRAD - Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković izjavio je da bi najrealniji scenario posle samita u Briselu bio da Turska prihvati značajan broj migranata kao i da se na neki način podeli trošak sa Grčkom, ali i da se nađe rešenje za… »

S. Koreja preti nuklearnim udarima

RTV 07.03.2016
PJONGJANG - Severna Koreja zapretila je danas "preventivnim nuklearnim udarom pravde" protiv Južne Koreje i SAD, ukoliko te dve zemlje sprovedu za ponedeljak planirane zajedničke vojne vežbe, javila je agencija Frans pres, pozivajući se na saopštenje… »

Vranicki: Osnivači EU bi se okretali u grobu

RTV 07.03.2016
BEČ - Bivši austrijski kancelar Franc Vranicki kritikovao je delovanje EU i austrijske vlade u migrantskoj krizi i ocenjuje da bi se "osnivači EU okretali u grobu" zbog nedostatka solidarnosti. On je, u izjavi bečkom dnevniku "Esterajh", kazao da… »