Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 07.03.2016

Poplave u Srbiji: Vanredna situacija u više opština

Slobodna Evropa 07.03.2016
Dve godine nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju, vodena stihija ponovo preti u više gradova i naselja. Vanredna situacija zbog poplava je trenutno proglašena na teritorijama 11 opština u Srbiji. Iz poplavljenog područja u okolini… »

Davutoglu: Potreban novi sporazum sa EU

Slobodna Evropa 07.03.2016
Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da je potrebno da njegova zemlja zaključi novi sporazum o izbeglicama sa Evropskom unijom jer se "talas izbeglica strahovito povećao poslednjih meseci". U Turskoj se već nalazi 2,7 miliona izbeglica… »

Gojković raspisala lokalne izbore u Srbiji za 24. april

Slobodna Evropa 07.03.2016
Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je danas izbore za odbornike skupština gradova i opština, koji će biti održani 24. aprila. Lokalni izbori neće biti održani u 14 lokalnih samouprava u kojima mandat vlastima nije istekao… »

Novi zahtevi Turske na samitu sa EU

Slobodna Evropa 07.03.2016
Lideri Evropske unije ne mogu da se dogovore oko sporazuma o turskom planu za rešavanje izbegličke krize, javio je Rojters pozivajući se na neimenovanog zvaničnika EU. "Nekim zemljama se zaista dobada ideja ali ne mogu da prihvate dogovor večeras… »

Velika Britanija šalje tri vojna broda na Egejsko more

Slobodna Evropa 07.03.2016
Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je u ponedeljak da će uputiti tri vojna broda na Egejsko more u okviru učešća snaga NATO-a u borbi protiv krijumčarenja izbeglica. "Moramo da zaustavimo krijumčare i razuverimo ljude da ulaze u improvizovane… »

Somalija: U napadu drona SAD ubijeno 150 boraca al-Šababa

Slobodna Evropa 07.03.2016
Najmanje 150 ekstremista grupe al-Šabab ubijeno je u napadu američke bespilotne letelice u Somaliji, saopštio je Pentagon, a preneo Bi-Bi-Si. Portparol Pentagona Džef Dejvis je rekao da je pogođen kamp za obuku gde je bio planiran "napad velikih… »

Sanders pobijedio Hilari Klinton u Mejnu

Slobodna Evropa 07.03.2016
Bernie Sanders pobijedio je Hilari Klinton na predizborima u američkoj saveznoj državi Mejn u utrci za kandidata demokrata za predsjedničke izbore 8. novembra, javlja BBC. Nakon prebrojanih 91 posto glasova, senator iz Vermonta Sanders vodi sa 64… »

Okončana talačka kriza u Sidneju

Slobodna Evropa 07.03.2016
U zapadnom delu Sidneja je jutros okončana sedmosatna talačka situacija tokom koje je došlo do pucnjave, a policajci su ubili napadača i oslobodili troje talaca, javljaju lokalni mediji. Incident se dogodio kad je muškarac naoružan automatskim… »

U Briselu počinje vanredni samit o migrantskoj krizi

Slobodna Evropa 07.03.2016
Evropski lideri će danas na samitu u Briselu s Turskom pokušati postići dogovor o rešenju migrantske krize i zaustavljanju priliva izbjeglica prema Evropi. Prema najavama, od Turske će tražiti da se saglasi sa obimnijim deportacijama ekonomskih… »

Njemačka za otvaranje poglavlja 23 i 24 sa Srbijom u prvoj polovini 2016.

Slobodna Evropa 07.03.2016
Njemačka u potpunosti podržava otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu Srbije u EU u prvoj polovini ove godine, izjavio je danas u Beogradu njemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman.Na skupu "Konsolidacija evropske ideje na Zapadnom… »