Svet arhiva vesti 07.03.2016

Davutoglu: Na pomolu novi val izbjeglica

Al Jazeera 07.03.2016
Turski premijer je rekao da još stotine hiljada čeka na sirijskoj strani granice, podsjećajući da u Turskoj već živi 2,7 miliona izbjeglica. Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da njegova zemlja mora da zaključi sporazum o izbjeglicama sa… »

Orban odbacio plan EU, uložio veto

Akter 07.03.2016
Mađarski premijer Viktor Orban odbacio je plan EU o direktnom raspoređivanju izbeglica iz Turske u evropske zemlje, saopštio je večeras portparol mađarske vlade Zoltan Kovač. "On (Orban) je uložio veto na plan prema kom bi se migranti i tražioci… »

Ubijeni džihadisti u Tunisu, hteli da prave emirat

Mondo 07.03.2016
Premijer Tunisa Habib Esid izjavio je da džihadisti, koji su danas izveli napad u blizini granice s Libijom u kom su poginule 53 osobe, planirali da uspostave "emirat" Islamske države. Assailants in Tunisia attack an army barracks with gunfire and… »

NATO brodovi krenuli ka Egejskom moru

Vesti online 07.03.2016
Generalni sekretar NATO Alijanse Jens Stoltenberg rekao je da je NATO uputio brodove u teritorijalne vode Grčke i Turske u Egejskom moru u okviru borbe protiv krijumčarenja migranata u Evropu. - NATO započinje aktivnosti u teritorijalnim vodama… »

Američki dron ubio 150 ekstremista u Somaliji

Akter 07.03.2016
Više od 150 ekstremista grupe Al Šabab poginulo je u vazdušnom napadu američkog drona u Somaliji, saopštio je Pentagon. Portparol Pentagona Džef Dejvis izjavio je da je u napad izveden na kamp za obuku, u kojem su ekstremisti planirali napad… »

Pobeda Sandersa u Mejnu

Dnevnik 07.03.2016
VAŠINGTON: Na stranačkim izborima Demokratske stranke koji su u nedelju održani u saveznoj državi Mejn, Berni Sanders je sa gotovo dve trećine dobijenih glasova ubedljivo pobedio Hilari Klinton, ali bivša prva dama i dalje ima značajnu prednost i… »

Okončana talačka situacija u Sidneju

Akter 07.03.2016
U zapadnom delu Sidneja je jutros okončana sedmočasovna talačka situacija tokom koje je došlo do pucnjave, a policajci su ubili napadača i oslobodili troje talaca, javljaju lokalni mediji. Incident se dogodio kad je muškarac naoružan automatskim… »

Više od 300.000 vojnika na vojnoj vežbi Južne Koreje i SAD

RTS 07.03.2016
Južna Koreja i SAD počele su najveće zajedničke vojne vežbe, što je izazvalo nova upozorenja Severne Koreje da će "bez pravljenja razlike među ciljevima" izvesti nuklearne napade na te dve zemlje. U najobimnijim vojnim vežbama do sada učestvuje… »

Davutoglu: Turska spremna da sarađuje s EU, ali i da uđe u EU

Kurir 07.03.2016
Premijer Turske smatra da današnji samit EU-Turska sam po sebi pokazuje koliko je Turska neophodna za EU i obrnuto. Meeting @Ahmet_Davutoglu, @JunckerEU & @MartinSchulz ahead of today's #EUTurkey leaders' meeting. #EUCO #migrationEU… »

Erdogan: Davutoglu da se vrati kući sa tri milijarde evra

Novi magazin 07.03.2016
Ova agencija piše i da joj je neimenovani EU zvaničnik kazao da Turska "nudi više i traži više" u odnosu na originalni akcioni plan o migrantima. Turski šef diplomatije Ahmet Davutoglu namerava da na današnjem samitu EU-Turska zatraži više novca… »