Balkan arhiva vesti 09.03.2016

BiH ne očekuje da izbeglička ruta skrene ka njima

N1 Info 09.03.2016
Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kaže da će BiH nastaviti da prati situaciju sa izbeglicama posle odluke zemalja EU da počnu da primenjuju šengenska pravila čime je praktično ukinuta dosadašnja balkanska ruta. Posle sastanka… »

Optužnica za zločine nad Srbima u Čapljini i logoru Dretelj

RTV 09.03.2016
SARAJEVO - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv četiri nekadašnja pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) i Hrvatskih oružanih snaga (HOS) za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Čapljine i logora… »

Generalu Đukiću određen istražni zatvor

RTS 09.03.2016
Splitski Županijski sud odredio je penzionisanom generalu bivše JNA Borislavu Đukiću istražni zatvor zbog navodno počinjenog ratnog zločina nad civilima u ratu devedesetih godina. Đukić se od sinoć nalazi u splitskom zatvoru, nakon što ga je… »

Deo opozicije najoštrije osudio izručenje generala Đukića

Studio B 09.03.2016
Deo crnogorske opozicije najoštrije je danas osudio izručenje državljanina Srbije, generala Borislava Đukića, Hrvatskoj i to, kako se navodi, bez ikakvog objašnjenja i obaveštenja, što je nezampćen odnos prema Srbiji u crnogorskoj istoriji. Nova… »

Borković: Tražiću ratnu odštetu od Srbije

N1 Info 09.03.2016
Nestranački kandidat za ministra branitelja Hrvatske Branko Borković izjavio je danas da se pitanje ratnih zločina i plaćanja mora rešiti i istakao da bi tužio Srbiju za ratnu odštetu. "Moramo rešiti pitanje ratnih zločina i plaćanja toga… »

Švedska ministrica na Palama: Djeca imaju pravo učiti svoj maternji jezik

Al Jazeera 09.03.2016
Aida Hadžialić, izbjeglica iz Foče, a sada ministrica obrazovanja, posjetila je školu gdje učenici nemaju pravo na bosanski jezik. Tokom višednevne posjete Bosni i Hercegovini, švedska ministrica obrazovanja Aida Hadžialić posjetila je i srednju… »

Dobitnici Šestoaprilske nagrade: Konjo, Divjak, Fazlagić i Kovačević

Al Jazeera 09.03.2016
Odluka o prestižnim priznanjima donesena je danas na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Dobitnici priznanja "Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ u 2016. godini su Hadžan Konjo, Mirsad Fazlagić, Milomir Kovačević Strašni i udruženje… »

Zapalili diskoteku pred nastup Miroslava Ilića!

Alo 09.03.2016
Diskoteka „Maksimus“ u Kotoru, jedna od najpoznatijih diskoteka u Crnoj Gori, izgorela je juče ujutru kada ju je zapalilo pet maskiranih osoba, koje su pre toga savladale čuvare tog objekta. Napadači su oko 4.30 upali u diskoteku i zapalili deo u… »

U porastu vodostaj Save u Bosanskom Brodu i Šamcu

RTS 09.03.2016
Stanje na područjima ugroženim od nadošle Save i Drine u Bijeljini, odnosno Amajliji i Janji i u Zvorniku je pod kontrolom i nepromenjeno je, saopšteno je iz Civilne zaštite RS-a. Vodostaj reke Save na Rači jutros u 7.00 iznosio je 697 centimetara… »

Orepić: Hrvatska vraća migrante u Grčku

Slobodna Evropa 09.03.2016
Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić izjavio je danas da se trenutno u izbegličkom kampu u Slavonskom Brodu nalazi 408 osoba i da je u toku proces za njihov povratak u Grčku. ​Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom… »