Balkan arhiva vesti 09.03.2016

Balkanska ruta zatvorena

e-Novine 09.03.2016
Migranti na "ničijoj zemlji" Hrvatska i Slovenija više ne dozvoljavaju izbeglicama tranzit preko svojih teritorija, a Slovenija će ubuduće u zemlju puštati samo one koje imaju odgovarajuća dokumenta za ulazak u šengensko područje. Srbija je… »

Optužnica za zločine nad Srbima u Čapljini i logoru Dretelj

RTV 09.03.2016
SARAJEVO - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv četiri nekadašnja pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) i Hrvatskih oružanih snaga (HOS) za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Čapljine i logora… »

Generalu Đukiću određen istražni zatvor

Alo 09.03.2016
Splitski Županijski sud odredio je penzionisanom generalu bivše JNA Borislavu Đukiću istražni zatvor zbog navodno počinjenog ratnog zločina nad civilima počinjenog u ratu devedesetih godina prošlog veka. Đukić se od sinoć nalazi u splitskom… »

SRAMNO, PODLO I KUČAVIČKI: Crnogorska opozicija o izručenju generala Đukića Hrvatskoj!

Pravda 09.03.2016
PODGORICA/BEOGRAD - Deo crnogorske opozicije najoštrije je danas osudio izručenje državljanina Srbije, generala Borislava Đukića, Hrvatskoj i to, kako se navodi, bez ikakvog objašnjenja i obaveštenja, što je nezapamćen odnos prema Srbiji u… »

Hrvati koriste pristupanje Srbije EU: Ispostavljaju nam zahtev za ratnu odštetu?

Newsweek 09.03.2016
Hrvatska mora rešiti pitanje ratnih zločina i plaćanja toga pogotovo sad kad su pretpristupni pregovori pregovori Srbije u EU, tvrdi kandidat za ministra branitelja Branko Borković. Nestranački kandidat za ministra branitelja Branko Borković izjavio… »

Švedska ministrica na Palama: Djeca imaju pravo učiti svoj maternji jezik

Al Jazeera 09.03.2016
Aida Hadžialić, izbjeglica iz Foče, a sada ministrica obrazovanja, posjetila je školu gdje učenici nemaju pravo na bosanski jezik. Tokom višednevne posjete Bosni i Hercegovini, švedska ministrica obrazovanja Aida Hadžialić posjetila je i srednju… »

Dobitnici Šestoaprilske nagrade: Konjo, Divjak, Fazlagić i Kovačević

Al Jazeera 09.03.2016
Odluka o prestižnim priznanjima donesena je danas na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Dobitnici priznanja "Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ u 2016. godini su Hadžan Konjo, Mirsad Fazlagić, Milomir Kovačević Strašni i udruženje… »

"Maksimus" spržilo pet napadača

Večernje novosti 09.03.2016
U Kotoru zapaljena diskoteka, vlasništvo ubijenog Dudića, Šarićevog saradnika. Povodom Dana žena sinoć je tu trebalo da gostuje pevač Miroslav Ilić. Najveći deo čuvene diskoteke "Maksimus", jedne od najsavremenije opremljenih i najatraktivnijih… »

U porastu vodostaj Save u Bosanskom Brodu i Šamcu

RTV 09.03.2016
BIJELJINA - Stanje na zaplavljenim područjima u Bijeljini (Amajlije i Janja) i Zvorniku je pod kontrolom i nepromenjeno, saopšteno je danas iz Civilne zaštite RS-a. Vodostaj reke Save na Rači jutros u 7.00 sati iznosio je 697 cm, a nivo toka Drine u… »

Orepić: Hrvatska vraća migrante u Grčku

Slobodna Evropa 09.03.2016
Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić izjavio je danas da se trenutno u izbegličkom kampu u Slavonskom Brodu nalazi 408 osoba i da je u toku proces za njihov povratak u Grčku. ​Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom… »