Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 09.03.2016

Nikoliću u Moskvi uručena posebna nagrada

Al Jazeera 09.03.2016
Predsjednik Srbije će se sastati s predsjednikom Putinom i patrijarhom Ruske pravoslavne crkve Kirilom. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić danas je počeo posjetu Rusiji, tokom koje se sastao sa patrijarhom Ruske pravoslavne crkve Kirilom a sastat će… »

Kim: Imamo mini nuklearne bojeve glave

Al Jazeera 09.03.2016
Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un izjavio je da je njegova zemlja uspjela proizvesti mini nuklearne bojeve glave. Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un izjavio je da je njegova zemlja uspjela proizvesti mini nuklearne bojeve glave koje se mogu postaviti… »

Dijete skriveno u putničkoj torbi

Al Jazeera 09.03.2016
Mlađa ženska osoba privedena na aerodromu sa četverogodišnjom djevojčicom skrivenom u putnoj torbi. Francuske vlasti saopćile su kako je u putnoj torbi jednog od putnika koji je avionom letio iz Istanbula za Pariz pronađeno dijete, prenosi AFP… »

Izbjeglice nisu turisti da im trebaju vize

Al Jazeera 09.03.2016
Nakon dogovora o zatvaranju balkanske rute, 15.000 promrzlih i gladnih izbjeglica u Idomeniju čeka nastavak puta. Slovenija je od ponoći zatvorila granice za izbjeglice. Takva odluka donesena je u skladu s dogovorom o zatvaranju balkanske izbjegličke… »

Trump nadmoćno pobijedio u Mississippiju

Al Jazeera 09.03.2016
Na predsjedničkim predizborima Trump pobijedio u još tri američke države, Sanders odnio pobjedu u Michiganu. Donald Trump je zadao težak udarac svima koji su ga osporavali, pobijedivši na dva nova republikanska predizbora za Bijelu kuću, ali je… »

Optužnice za zločine nad Srbima u Dretelju

Al Jazeera 09.03.2016
Četvorica bivših zapovjednika i pripadnika HOS-a i HVO-a optužena za mučenja i silovanja žrtava srpske nacionalnosti. Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četvorice bivših zapovjednika i pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i… »

Prema novim propisima, avioni moraju biti nađeni nakon nesreće

Al Jazeera 09.03.2016
Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju uvodi standarde za sprečavanje nestanka aviona u slučaju nesreće. Dvije godine nakon nestanka Boeinga 777 Malaysia Airlinesa na letu MH370, Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju (ICAO) najavila je… »

Video: Pronađen plijen iz najveće pljačke Engleske

Al Jazeera 09.03.2016
Danas izrečene presude šestorici od sedam pljačkaša koji skupa imaju 447 godina, ukrali plijen od 18,5 miliona eura. Britanski sudija osudio je šestoricu starijih muškaraca koji su prošle godine izvršili pljačku sefova u juvelirskoj četvrti… »

Švedska ministrica na Palama: Djeca imaju pravo učiti svoj maternji jezik

Al Jazeera 09.03.2016
Aida Hadžialić, izbjeglica iz Foče, a sada ministrica obrazovanja, posjetila je školu gdje učenici nemaju pravo na bosanski jezik. Tokom višednevne posjete Bosni i Hercegovini, švedska ministrica obrazovanja Aida Hadžialić posjetila je i srednju… »

Dobitnici Šestoaprilske nagrade: Konjo, Divjak, Fazlagić i Kovačević

Al Jazeera 09.03.2016
Odluka o prestižnim priznanjima donesena je danas na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Dobitnici priznanja "Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ u 2016. godini su Hadžan Konjo, Mirsad Fazlagić, Milomir Kovačević Strašni i udruženje… »