Izvor: Nedeljnik arhiva vesti 09.03.2016

Dobitnik Pulicera tvrdi: Rak je najbolji način da se umre

Nedeljnik 09.03.2016
Ugledni američki onkolog i dobitnik Pulicerove nagrade za delo "The Emperor of Maladies" o istoriji raka, Siddartha Mukherje, onespokojio je planetu rečima da je traženje leka za rak zastrašujuća utopija. Mukherje tvrdi da je i sama zamisao da… »

Koja je vaša omiljena pesma Bitlsa (i zašto)?

Nedeljnik 09.03.2016
Kako su na ovo (nimalo jednostavno) pitanje Nedeljnika svojevremeno odgovorili Majkl Davenport, Ivan Ivačković, Brajan Rašić, Aleksandar S. Janković, Ognjan Radivojević i Miroslav Ilić. Uvodna reč ambasadora Majla Davenporta, šefa Delegacije… »

Koji lek bi vam prepisao dr Ljubav

Nedeljnik 09.03.2016
Google u jednoj sekundi daje 8.930.000.000 rezultata kada pretražimo reč ljubav, što je dvostruko više nego za reč seks. Ipak, nastaje potpuni tajac kada ljude zamolite da kažu nešto valjano, suštinsko i krucijalno o značenju ljubavi. A šta o… »

Vuk Drašković: Deveti mart, dan moje izdaje

Nedeljnik 09.03.2016
Mogao sam i morao sam - kažu - da 9. marta „završim posao", kao Rumuni, kad su ubili Čaušeskua i Helenu. Kako? To ne kaž. Gde bi bila Srbija danas, da ne beše 9. marta 1991? Ključno je i preteško ovo pitanje koje mi je postavljeno, tim pre što… »

Ni vikinzi, ni Kolumbo: Ameriku su otkrili čarobnjaci

Nedeljnik 09.03.2016
Prvi deo "Istorije magije u Severnoj Americi", koji potpisuje Dž. K. Rouling, autorka romana o doživljajima Harija Potera juče je pušten na sajtu Pottermore.com, nakon javnog odbrojavanja u svim vremenskim zonama. "Iako su je evropski moreplovci… »

Najkontroverznije istraživanje Njujork tajmsa: Šta sanjate pred smrt i zašto?

Nedeljnik 09.03.2016
Hiljadama godina snovi i priviđenja ljudi na samrti očaravali su kulture. Antropolozi, teolozi i sociolozi proučavali su fenomen samrtne postelje. U savremenom svetu medicine, takvim iskustvima su prisustvovali psiholozi, socijalni radnici, kao i… »

Alkaloid AD Skopje ostvario je pozitivne finansijske rezultate u 2015. godini

Nedeljnik 09.03.2016
Prema nerevidiranom pojedinačnom i konsolidovanom bilansu uspeha, Alkaloid AD Skopje ostvario je pozitivne finansijske rezultate za period januar - decembar 2015. godine. Prema nerevidiranom pojedinačnom i konsolidovanom bilansu uspeha, Alkaloid AD… »

Zašto verujemo u teorije zavera

Nedeljnik 09.03.2016
Postoji nezvanično verovanje da Srbi imaju poseban gen za teoretisanje zaverama, ali je i ono - samo zavera. Istražvanje objavljeno u časopisu Primenjena kognitivna psihologija pokazalo je da je reč o univerzalnoj ljudskoj sklonosti, koja se u… »

"Savremeni leševi" u Beogradu

Nedeljnik 09.03.2016
Kolekcija skulptura "Savremeni leševi", autorska je izložba skulptora Ivana Divnog koji, služeći se nizom alegorija, analizira čoveka današnjice. Kolekcija skulptura "Savremeni leševi", autorska je izložba skulptora Ivana Divnog koji, služeći se… »

Zašto crni glasači toliko vole Hilari Klinton?

Nedeljnik 09.03.2016
Klintonovoj je kod afroameričkih glasača veliki plus i što je tokom dvanaest godina, koliko je bila prva dama Arkanzasa - države u kojoj je gotovo četvrtinu populacije čine crnci - zauzela važnu ulogu u poboljšanju zdravlja i edukacije najnižih… »