Izvor: Nova ekonomija arhiva vesti 09.03.2016

6.000 radnika dobiće otkaz u 'Železnicama'

Nova ekonomija 09.03.2016
U narednih pet godina iz Železnica će biti otpušteno oko 6.000 radnika u sklopu reforme tog preduzeća. To je izjavila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka Zorana Mihajlović. "Ne bih se složila sa izveštajem Fiskalnog saveta da se stalo sa… »

Država potrošila 500 miliona evra na propale firme

Nova ekonomija 09.03.2016
Ministar privrede Željko Sertić kaže da će najteži deo posla biti rešavanje problema nekoliko preduzeća u restrukturiranju jer zapošljavaju veliki broj ljudi. On je na Kopaonik biznis forumu kazao da je do sada država potrošila više od 500… »

UDOVIČKI: Kasniće se sa racionalizacijom u školstvu

Nova ekonomija 09.03.2016
Potpredsednica vlade Kori Udovički kaže da je većina u javnom sektoru već donela svoje sistematizacije. Ona je primetila da je najteže u velikim sistemima gde postoji više nivoa odlučivanja i više hiljada jedinica, poput školstva. "Verujemo da… »

Britanski guverner upozorio da bi izlazak iz EU bio rizičan po finansije

Nova ekonomija 09.03.2016
Šef britanske centralne banke Mark Karni rekao je da mogući izlazak Velike Britanije iz Evropske unije predstavlja pojedinačno najveći rizik za privredu zemlje, mada je naglasio da će centralna banka ostati neutralna u toj raspravi. U raspravi sa… »

Srbija bi mogla da dobije prve institucije elektronskog novca

Nova ekonomija 09.03.2016
Direktorka Sektora za platni sistem NBS Dragana Stanić izrazila je nadu da će Srbija uskoro dobiti prve institucije elektronskog novca – srpski Pejpal. Ona je podsetila da te usluge sada pružaju jedino banke i pošta. Zakonom o platnim uslugama je… »

GOTOV TENDER: Grad kupuje 20 autobusa od 'Ikarbusa'

Nova ekonomija 09.03.2016
Domaći proizvođač pobedio na tenderu za nabavku 20 autobusa. Ugovorena nabavka modela IK 112M sa šasijom "man". Vozni park GSP "Beograd" će u narednih šest meseci biti bogatiji za 20 novih autobusa pošto je na tenderu za nabavku solo niskopodnih… »

'Građani ni posle poplava nisu shvatili značaj osiguranja'

Nova ekonomija 09.03.2016
Prvog dana ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma, predsednica izvršnog komiteta UNIQA osiguranja Gordana Bukumirić, učestvovala je u panelu na temu Definisanje glavnih problema u industriji osiguranja. Gospođa Bukumirić je istakla da građani Srbije… »

Srezani bonusi na Vol Stritu

Nova ekonomija 09.03.2016
Prosečni bonusi na Volstritu smanjeni su za 9 odsto prošle godine na 146.200 dolara. Međutim, i ovako su i dalje značajno veći od onih za vreme finansijske krize, ali i manji nego što su bili pre 10 godina, pokazalo je izveštaj nadzornih vlasti… »

Saša Đorđević održao motivacioni govor na 'srpskom Davosu'

Nova ekonomija 09.03.2016
Mali predah od iscrpnih ekonomskih tema učesnici Biznis foruma na Kopaoniku pronašli su juče u polučasovnom inspirativnom i duhovitom predavanju selektora košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandra Đorđevića. "Posvećenost je ono što je jako… »

'Srbija ima potencijal, ali mora da ukloni ogromne prepreke'

Nova ekonomija 09.03.2016
Izvršni direktor Meser tehnogasa Ernst Bode kaže da Srbija ima veliki potencijal ali da postoje prepreke koje moraju biti otklonjene. Najveći problem je, kako tvrdi, preglomazna administracija. "Imajući to u vidu, to nije okruženje u kome možete da… »