Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 10.03.2016

Srbija pokrenula postupak za izručenje radikala

Al Jazeera 10.03.2016
Beograd je pokrenuo postupak za izručenje tri člana Srpske radikalne stranke - Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića. Pravni zastupnik Srbije pred Haškim tribunalom Saša Obradović obavijestio je Pretresno vijeće Tribunala da je Srbija… »

Merkel protiv zatvaranja balkanske rute

Al Jazeera 10.03.2016
Prema službenim podacima, u Grčkoj je, nakon zatvaranja balkanske rute, ostalo blizu 42.000 izbjeglica. Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je zatvaranje tzv. balkanske rute ističući da problem mora biti riješen u dogovoru sa svim… »

EU produžila sankcije Rusima za pola godine

Al Jazeera 10.03.2016
Na crnoj listi EU-a nalazi se ruski vicepremijer Dmitrij Rogozin zbog podržavanja aneksije ukrajinskog poluotoka Krim. Evropska Unija produžila je do septembra sankcije prema pojedincima u Rusiji i Ukrajini uvedene zbog sukoba u Ukrajini, saopćio je… »

Beba među petero stradalih izbjeglica

Al Jazeera 10.03.2016
Turska obalna straža spasila je devetero ljudi nakon što su pozvali u pomoć, ali i iz mora izvukla pet tijela. Najmanje petero izbjeglica, među kojima je bila i tromjesečna beba, utopilo se kada se njihov gliser prevrnuo kod turske obale, javili su… »

Biden: ISIL nećemo lako poraziti

Al Jazeera 10.03.2016
Potpredsjednik SAD-a kazao da ISIL ne predstavlja egzistencijalnu prijetnju po tu zemlju. Američki potpredsjednik Joe Biden je izjavio danas u obraćanju američkim vojnicima na obuci u Jordanu da je Islamska država Irak i Levant već počela da… »

Otkriven identitet 22.000 pripadnika ISIL-a

Al Jazeera 10.03.2016
Procurjeli dokumenti o borcima iz 51 države proslijeđeni su britanskim sigurnosnim službama. Nekoliko procurjelih dokumenata grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) s podacima 22.000 pripadnika te organizacije iz 51 zemlje proslijeđeno je… »

Obama se neće sastati s Fidelom Castrom

Al Jazeera 10.03.2016
Bijela kuća odbacila je mogućnost susreta Baracka Obame i Fidela Castra u Havani. Bijela kuća je odbacila mogućnost susreta američkog predsjednika Baracka Obame i kubanskog revolucionarnog vođe Fidela Castra ovaj mjesec, a nada se da Vlada Kube… »

Sjeverna Koreja ispalila balističke rakete u more

Al Jazeera 10.03.2016
Projektili su preletjeli 500 kilometara i pali u more na istoku Sjeverne Koreje, objavio Seul. Sjeverna Koreja ispalila je dva nova balistička projektila u more, javlja južnokorejska agencija Yonhap. Projektili su preletjeli 500 kilometara i pali u more… »

Ruski i sirijski udari na ISIL u Palmiri

Al Jazeera 10.03.2016
Najmanje 20 boraca ISIL-a ubijeno, sirijska vojska uz podršku Rusije priprema se za ofanzivu da oslobodi ovaj grad. Najmanje dvadeset boraca Islamske država Irak i Levant (ISIL) poginulo je u zračnim udarima ruskih aviona i sirijske vojske na položaje… »

Proglašena vanredna situacija u cijeloj Srbiji

Al Jazeera 10.03.2016
Vanredno stanje proglašeno zbog mogućih novih poplava, ranije već proglašeno stanje elementarne nepogode u 15 općina. Vlada Srbije proglasila je vanredno stanje na teritoriji cijele države zbog obilnih padavina i mogućih novih poplava. "Vlada… »