Izvor: Dojče vele arhiva vesti 10.03.2016

Kancelarka izbačena iz Balkan ekspresa

Dojče vele 10.03.2016
„Zatvaranje Balkanske rute je fijasko i to ne samo iz humanitarnih razloga. Ono bi moglo da na političkom planu znači konačno kidanje veza između Merkelove i većine koja se ograđuje“, ocenjuje nemačka štampa. Makedonija, Srbija, Hrvatska i… »

Punom parom u katastrofu

Dojče vele 10.03.2016
Evropska centralna banka sama je sebe dovela u nezgodnu situaciju: poplava jeftinog novca nema gotovo nikakvog efekta u privredi. Doza se povećava – iako sve više stručnjaka smatra da je taj recept pogrešan. U četvrtak (10.3.) u Frankfurtu na Majni… »

Mali referendum o politici Angele Merkel

Dojče vele 10.03.2016
U nedelju 13. marta održavaju se izbori u tri savezne nemačke pokrajine: Baden-Virtembergu, Saksonija-Anhaltu i Rajna-Palatinatu. Ovoga puta, čini se, provincija odlučuje o politici Berlina. Elvangen na istoku Baden-Virtemberga ima 25.000 stanovnika… »

„Političkoj eliti Balkana se ne žuri u EU“

Dojče vele 10.03.2016
Svi na zapadnom Balkanu kažu da žele u EU, ali kao da se sve radi na silu. „To je nešto što veoma iritira“, kaže za DW poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke u Bundestagu Josip Juratović. Početkom nedelje u Beogradu je, u organizaciji… »

Novi grčki pragmatizam

Dojče vele 10.03.2016
Nakon što su desetine hiljada ljudi ostale na makedonskoj granici, u Grčkoj bi u narednim sedmicama trebalo da bude izgrađeno 14 novih prihvatnih centara za izbeglice. Ipak ne smatraju svi Grci da je ta odluka ispravna. Sve bi trebalo da se odvija brzo… »

Krematorijum, supermarket, dva kupleraja

Dojče vele 10.03.2016
U bioskope stiže film „Pozdravi iz Fukušime“ nemačke rediteljke Doris Deri, sniman na originalnim lokacijama u okolini havarisane nuklearne elektrane. U intervjuu za DW Deri govori kako je doživela snimanje filma. Dojče vele: U Vašem novom filmu… »