Izvor: N1 Info/Svet arhiva vesti 10.03.2016

Papa kontroliše troškove kanonizacija

N1 Info 10.03.2016
Papa Franjo uveo je strogu kontrolu trošenja novca u postupcima proglašenja svetaca, nekoliko meseci nakon što je otkriveno da su za promociju nekih kandidata potrošene velike sume. Kanonizacija se obavlja posle dugotrajnog postupka u koji su… »

Erik Faning prvi gej funkcioner na čelu vojne službe u SAD

N1 Info 10.03.2016
Odbor američkog Senata za oružane snage potvrdio je imenovanje prvog funkcionera na čelu vojne službe koji se izjasnio kao homoseksualac. Članovi Odbora izglasali su danas imenovanje Erika Faninga za državnog sekretara u ministarstvu odbrane. Odbor… »

Pucnjava u Parizu, jedna osoba ranjena

N1 Info 10.03.2016
Najmanje jedna osoba je povređena u pucnjavi koja se dogodila u glavnom bulevaru u istočnom delu Pariza, Kako prenosi “Raša tudej“, ispaljeno je nekoliko hitaca. Policija je uhapsila jednog napadača, međutim veruje se da su dvojica u bekstvu. Do… »

I pored protesta, Oland neće povući zakon o radu

N1 Info 10.03.2016
Predsednik Francuske Fransoa Oland je isključio mogućnost povlačenja nacrta zakona o radu, ali je dodao da će biti učinjene izvesne korekcije predloga o izmeni 35-časovnog nedeljnog radnog vremena. "Ideja nije da se povuče ono što nije još… »

Izbeglice u Idomeniju sve više svesne da - nema dalje

N1 Info 10.03.2016
Viš od 15.000 ljudi provelo je još jednu noć u improvizovanom kampu u mestu Idomeni u blizini grčko-makedonske granice. Kako javlja reporter N1, oni pokušavaju da se snađu za hranu, a sve više su svesni da neće moći da nastave put ka Makedoniji… »

Bajden: Islamska država je "na kolenima"

N1 Info 10.03.2016
Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je danas da je Islamska država "na kolenima", ali da će proći još dosta vremena dok teroristi ne budu pobeđeni. U razgovoru sa američkim vojnicima u Jordanu, Bajden je naveo da… »

EU produžila sankcije ruskim državljanima i kompanijama

N1 Info 10.03.2016
EU je za šest meseci produžila sankcije protiv 137 državljana Rusije i proglašenih republika na istoku Ukrajine, kao i protiv 37 kompanija, saopštio je Evropski savet. U obrazloženju odluke navodi se da ovi entiteti "i dalje ugrožavaju… »

Obama priredio svečani doček za kanadskog premijera

N1 Info 10.03.2016
Kanadskom premijeru Džastinu Trudou priređen je svečani doček u Beloj kući gde je došao u prvu zvaničnu posetu nekog kanadskog premijera u gotovo 20 godina. Mladog lidera koji je izabran za premijera u oktobru prošle godine dočekali su predsednik… »

U predizbornom nasilju u Nigeriji ubijeno 30 ljudi

N1 Info 10.03.2016
Najmanje 30 članova vladajuće partije u Nigeriji stradalo je u predizbornom nasilju, saopšteno je iz te partije. Nigerija, zemlja bogata naftom, dragim kamenjem i mineralima, priprema se za novi krug parlamentarnih izbora nakon što su prethodni… »

Prva dama Turske: Haremi dobro mesto za obrazovanje

N1 Info 10.03.2016
Emina Erdogan, supruga predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, rekla je da su haremi iz vremena Osmanskog carstva bili "dobre škole, koje su pripremale žene za život". Prva dama Turske je na jednom dobrotvornom skupu u Ankari rekla da žene iz… »