Izvor: Nova ekonomija arhiva vesti 10.03.2016

ECB smanjila referentnu kamatnu stopu na nula sa 0,05%

Nova ekonomija 10.03.2016
Evropska centralna banka smanjila je svoju referentnu kamatnu stopu na nula sa 0,05 odsto, u okviru paketa mera čiji je cilj da se podstakne posustala privreda evrozone. Referentna kamatna stopa je spuštena na nulu prvi put u istoriji ECB-a, navodi… »

ISTRAŽIVANJE: Većina misli da se u stranke ulazi zbog posla

Nova ekonomija 10.03.2016
Svaki deseti građanin u Srbiji veruje političarima, a svaki peti smatra da među političkim strankama u Srbiji postoje ozbiljne razlike, pokazali su rezultati istraživanja koje su sproveli asistenti i studenti Fakulteta političkih nauka (FPN). Oko 59… »

Kako se izvode pljačke 'kloniranim' platnim karticama?

Nova ekonomija 10.03.2016
Poslednji slučaj pljačke klijenata 'kloniranim' platnim karticama u Beogradu zabrinuo je korisnike plastičnog novca da bi i njima moglo da se desi nešto slično. Tridesetak klijenata Poštanske štedionice prošle nedelje je opljačkano jer im je… »

Cipras traži dogovor o lakšoj otplati duga

Nova ekonomija 10.03.2016
Grčki premijer Aleksis Cipras tražiće odlaganje isplate duga u pregovorima sa međunarodnim poveriocima koji su zakazani za proleće. Cipras je naveo danas da bi dogovor o olakšanju otplate duga podrazumevao "značajno podruženje roka otplate" i… »

Vlada ovih dana raspisuje tender za prodaju 'Galenike'

Nova ekonomija 10.03.2016
Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da će ovih dana biti raspisan javni poziv za Galeniku i da zainteresovane kompanije pregovaraju sa privatizacionim savetnikom. On je za Večernje novosti rekao da je važno da taj proces bude javan i… »

Srpski biznismeni tvrde da ne bi radili u Vladi

Nova ekonomija 10.03.2016
"Posećujem Forum iz godine u godinu i nisam član nijedne partije. Naslušao sam se ovakvih priča do sada, ali me zanima da li biste se vi prihvatili da vam buduća Vlada ponudi mesto koje je adekvatno vašim znanjima kako bi mogli da date lični… »

Vlasnik Ikee garderobu kupuje na buvljaku

Nova ekonomija 10.03.2016
Osnivač i vlasnik čuvene švedske firme Ikea Ingvar Kamprad izjavio je da kupuje svu svoju garderobu na buvljaku da bi uštedeo novac. On je u dokumentarnom programu, koji je emitovao TV4 kanal švedske televizije, čak rekao da misli da je sve što… »

Restrukturiranje Srbijagasa uslov za otvaranje poglavlja 15

Nova ekonomija 10.03.2016
Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović rekla je da je restrukturiranje Srbijagasa uslov za otvaranje poglavlja 15 o energetici u pregovorima Srbije za pristupanje Evropskoj uniji. Filipović je na biznis forumu na… »

'Srpski poljoprivrednici će dobiti 175 miliona evra pomoći do 2020.'

Nova ekonomija 10.03.2016
Ministarstvo poljoprivrede je iz budžeta obezbedilo oko 30 miliona evra za početak realizacije IPARD programa za poljoprivrednike. To je izjavio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović i naveo da će krajem godine biti raspisani… »

NBS: Zaštitićemo korisnike problematičnih kredita

Nova ekonomija 10.03.2016
Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da neće dozvoliti da interesi i prava građana, korisnika kredita banaka, budu umanjeni u okviru izrade zakonskih okvira za rešavanje problematičnih kredita. U saopštenju se podseća da je Izvršni odbor… »