Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 10.03.2016

Srbija pokrenula postupak za izručenje troje radikala Hagu

Slobodna Evropa 10.03.2016
Srbija je obavijestila Haški tribunal da je pokrenula postupak za izručenje troje članova Srpske radikalne stranke koje je Tribunal optužio za nepoštovanje suda. Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio zbog utjecanja na… »

Vanredna situacija u Srbiji, stanovnici strahuju od novih poplava

Slobodna Evropa 10.03.2016
Vlada Srbije je, na predlog Republičkog štaba za vanredne situacije, proglasila vanrednu situaciju na teritoriji Republike Srbije. Odluka je doneta kao preventivna mera kojom će se olakšati i ubrzati delovanje svih organa Republike Srbije u zaštiti… »

Merkel osudila zatvaranje balkanske rute

Slobodna Evropa 10.03.2016
Njemačka kancelarka, Angela Merkel osudila je zatvaranje balkanske izbjegličke rute, koja je Grčku dovela u veoma tešku situaciju na čijoj granici sa Makedonijom je trenutno zaglavljeno više od 14.000 ljudi. Merkel je uvjerena da zatvaranje rute… »

Vučić: Sa EU dogovorena pomoć od 1,2 miliona evra

Slobodna Evropa 10.03.2016
Premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao je pomoć građanima u općini Lučani gdje je rijeka poplavila kuće, pomoćne objekte, plastenike i njive. U razgovoru sa građanima rekao je da je jutros sa predstavnicima Evropske unije dogovorena pomoć od… »

Evropska centralna banka spustila kamatnu stopu na nula

Slobodna Evropa 10.03.2016
Evropska centralna banka (ECB) smanjila je danas svoju referentnu kamatnu stopu na nula sa 0,05 posto, u okviru paketa mjera čiji je cilj da se podstakne posustala privreda eurozone. Referentna kamatna stopa je spuštena na nulu prvi put u povijesti… »

Britanska TV dobila podatke o 22.000 militanata

Slobodna Evropa 10.03.2016
Britanska televizija "Skaj njuz" došla je u posjed nekoliko desetina hiljada dokumenata koji sadrže imena, adrese, brojeve telefona i porodične kontakte 22.000 militanata koji su se priključili "Islamskoj državi Irak i Levant" (IDIL). "Skaj njuz" je… »

BiH: Nesreća u rudniku Banovići, traga se za jednim rudarom

Slobodna Evropa 10.03.2016
Sudbina rudara Nermina Šehića, koji je ostao zatrpan u jami rudnika Omazići u Banovićima, još uvijek je neizvjesna i on nije pronađen. Danas, oko 12 sati, u jami Omazići dogodila se nesreća u kojoj je pet rudara ostalo zatrpano. Njih četvorica… »

Idomeni: U improviziranom kampu oko 16 tisuća izbjeglica

Slobodna Evropa 10.03.2016
U improviziranom izbjegličkom kampu u Idomeniju oko 16.000 izbjeglica, mahom žena i djece, i dalje čeka da predje granicu i nastavi put ka zapadnoj Evropi, uprkos porukama evropskih i grčkih političara da je balkanska migrantska ruta zatvorena… »

Biden: Militanti Islamske države na koljenima

Slobodna Evropa 10.03.2016
Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden izjavio je danas da je militantna Islamska država "na koljenima", ali da će proći još dosta vremena dok teroristi ne budu pobjedjeni. "Islamska država nije egzistencijalna prijetnja za SAD"… »

Mekejn: Nećemo napustiti Balkan

Slobodna Evropa 10.03.2016
Bez obzira na to ko budu kandidati na predsedničkim izborima i ko na kraju pobijedi, SAD moraju da nastave da pomažu Balkanu i da se zalažu za integraciju regiona, poručio je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike (VOA) senator Džon Mekejn… »