Kultura arhiva vesti 10.03.2016

Nagrada Meša Selimović uručena Milisavu Saviću

Blic 10.03.2016
Nagrada "Meša Selimović" za knjigu godine uručena je danas Milisavu Saviću za roman "La sans pareille". Primajući nagradu, Savić je istakao da je sam izbor za nagradu svečanost u čast knjige. "Posebno mi je drago što nagradu primam u Narodnom… »

Pronadjena izgubljena Rembrantova slika

Beta 10.03.2016
Slika velikog holandskog majstora Rembranta Van Rijna, za koju se verovalo da je izgubljena, pronadjena je i biće izložena na prestižnom medjunarodnom sajmu umetnosti i antikviteta, čuvenom TEFAF-u u Mastrihtu, preneli su danas holandski mediji… »

Snima Se Film O Vladi Divljanu: Opčinio nas je muzikom na zemlji, sada je na redu nebeska

Kurir 10.03.2016
Svoje učešće u filmu o Vladi Divljanu - "Nebeska tema" potvrdili su Darko Rundek, pijanista i profesor Aleksandar Šandorov, vođa benda "Ljetno kino" Mladen Max Juričić, sastav "Darkwood Dub" i poznati novinar Petar Peca Popović. Drago mi je i… »

Moj čovek je raskomadan, ali ipak pobeđuje

Politika 10.03.2016
Rubens je rekao da kada naslikate sliku i učini vam se da je perfektna, okrenite je šest meseci prema zidu pa je onda pogledajte i videćete da ne valja ništa. Izložbu „Širom raširenih ruku”, koja se u Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda… »

Disova nagrada pesniku Tomislavu Marinkoviću

Blic 10.03.2016
"Disova nagrada" za 2016. dodeljena je danas pesniku Tomislavu Marinkoviću, saopštila je Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis". Odluku o laureatu doneo je žiri u sastavu: Vasa Pavković (predsednik), dr Goran Maksimović i dr Đorđe Despić… »

Kaporovi portreti prijatelja

Večernje novosti 10.03.2016
Radovi Mome Kapora na "Antićevim danima" u Novom Sadu. Reč je o dvadesetak portreta - ulja, crteža i krokija - koje je Kapor naslikao a njegov fond i udovica Ljiljana Kapor ustupili za ovu priliku. NOVOSAĐANI su u dva navrata minulih decenija imali… »

Balerina Ada Raspor osvojila drugu nagradu u Kijevu

Press 10.03.2016
Solistkinja baleta Narodnog pozoršta u Beogradu i studentkinja druge godine Instituta za umetničku igru (odsek pedagogija klasičnog baleta), Ada Raspor, osvojila je drugu nagradu na Internacionalnom takmičenju MYSL-POTOK za klasičan balet i… »

Filmovi "S one strane" i "Trambo" od danas u bioskopima

Press 10.03.2016
Na repertoarima bioskopa širom Srbije od danas će se naći filmovi "S one strane" Zrinka Ogreste i "Trambo" Džeja Rouča, prikazani na nedavno završenom Festu, najavio je distributer MCF. Foto:Tanjug Film "S one strane", snimljen u hrvatsko-srpskoj… »

Predstava "Crvena: Samoubistvo nacije" DEFINITIVNO 19. marta u Leskovcu

Blic 10.03.2016
Predstava "Crvena: Samoubistvo nacije", koja je bila zabranjena u Narodnom pozorištu u Leskovcu, ipak će se igrati 19. marta u tom gradu, saopštio je danas Centar E8. "Vest o vraćanju predstave na repertoar Narodnog pozorišta Leskovac smatramo… »

Šest pogleda na porodicu: Retrospektiva grčkog filma

Press 10.03.2016
Helenska fondacija za kulturu u saradnji sa bioskopom "Kupina" iz Niša i Grčkim filmskim centrom od 14. do 19. marta priređuje u tom gradu retrospektivu savremenog grčkog filma "Šest pogleda na porodicu". Foto:B92.net Cilj retrospektive je… »