Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 22.03.2016

Racije širom Belgije, policija traga za osumnjičenim

Al Jazeera 22.03.2016
Federalni tužilac Belgije rekao kako je riječ o dvojici bombaša samoubica, dok je treći osumnjičeni napadač pobjegao. Brisel - 21:12 Ministar unutrašnjih poslova Belgije Jan Jambon rekao je za televziju RTL TV da su "vlasti znale da se priprema… »

Ukrajinskoj pilotkinji 22 godine zatvora

Al Jazeera 22.03.2016
Nađa Savčenko proglašena je krivom po svim tačkama optužnice, osim za ubistvo ukrajinskih civila. Sud u Rusiji osudio je u utorak ukrajinsku pilotkinju Nađu Savčenko na 22 godine zatvora i novčanu kaznu zbog umiješanosti u ubistvo dva ruska… »

Tenis: Moore podnio ostavku nakon seksističke izjave

Al Jazeera 22.03.2016
Raymond Moore, koji je govorio da se teniserke "šlepaju" teniserima, više nije izvršni direktor turnira u Californiji. Direktor teniskog turnira u Indian Wellsu Raymond Moore podnio je ostavku nakon izjave da se teniserke "šlepaju" teniserima, koja je… »

Rusija najavila udare na kršitelje primirja

Al Jazeera 22.03.2016
Rusija je upozorila Washington da će od danas početi jednostrano silom odgovarati na kršenja primirja u Siriji. Rusija je upozorila Sjedinjene Američke Države da će od danas početi jednostrano silom odgovarati na kršenja primirja u Siriji, ukoliko… »

Trump: Neću dozvoliti da UN nametne svoje planove Izraelu

Al Jazeera 22.03.2016
Nametanje volje Izraelcima i Palestincima bilo bi katastrofa, jer UN nije prijatelj ni demokratije ni Izraela, smatra Trump. Favorit za predsjedničkog kandidata republikanaca Donald Trump objavio je da će mu vanjskopolitički prioritet, čim postane… »

Srbija: Potvrđena optužnica za zločine u Srebrenici

Al Jazeera 22.03.2016
Bivši pripadnici Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske optuženi za ratni zločin nad civilima u Srebrenici 1995. godine. Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu u slučaju "Srebrenica"… »

UNHCR suspendirao dio aktivnosti u Grčkoj

Al Jazeera 22.03.2016
UNHCR prestaje osiguravati transport u centre za prihvat izbjeglica jer ih smatra 'pritvorskim jedinicama'. Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) suspendirala je pojedine aktivnosti u Grčkoj jer su, kako je ocijenila, centri za prihvat… »

Uhapšeni planeri novog napada na Istanbul

Al Jazeera 22.03.2016
Turski mediji saopćili da je policija uhapsila tri osobe za koje se sumnja da su planirale novi napad u Istanbulu. Turski mediji saopćili su danas da je policija uhapsila tri osobe za koje se sumnja da su planirale novi napad u Istanbulu. Agencija… »

ISIL preuzeo odgovornost, objavljeni snimci osumnjičenih

Al Jazeera 22.03.2016
Tužilaštvo potvrdilo da su tri muškarca na snimku osumnjičena za napad na aerodromu, za jednim traga policija. Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za napade u Briselu, izvijestila je novinska agencija Amaq, bliska ISIL-u. "Borci… »

Uskok istražuje remont MIG-ova u Ukrajini

Al Jazeera 22.03.2016
Ranije su hrvatski mediji objavili kako su utvrđene nepravilnosti u remontu te da postoji sumnja na korupciju. Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u utorak je potvrdio kako, u saradnji s vojnom policijom, provodi izvode… »