Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 26.03.2016

Mediji: Ubijen čuvar belgijske nuklearke

Al Jazeera 26.03.2016
Lokalni policijski izvori potvrdili su da je jedan član osiguranja nuklearke ubijen, a njegova identifikaciona kartica ukradena, piše briselski list. Član osiguranja belgijske nuklearne centrale Tihange ubijen je u gradu Charleroi, a njegova… »

Rusija: U 24 sata 40 zračnih udara u Palmiri

Al Jazeera 26.03.2016
Sirijske oružane snage proširile su kontrolu sjeverno od historijskog grada Palmire i zauzele obližnji grad koji su do sada držali borci ISIL-a. Ruske zračne snage izvele su za 24 sata 40 udara na mete Islamske države Irak i Levant u okolini Palmire… »

Pjongjang simulirao nuklearni napad na Washington

Al Jazeera 26.03.2016
Četverominutni video pokazuje nuklearnu raketu ispaljenu iz podmornice koja razara Washington i pada ispred Lincoln Memoriala. Sjeverna Koreja je objavila propagadnu snimku simuliranog nuklearnog napada na Washington i zaprijetila Južnoj Koreji "vojnim… »

Turska upozorava na moguće napade za Uskrs

Al Jazeera 26.03.2016
Policija izdala upozorenje u cijeloj zemlji da su mogući napadi ISIL-a na crkve, sinagoge, ambasade i konzulate. Turska policija upozorila je na moguće napade Islamske države Irak i Levant (ISIL) na kršćane i Jevreje tokom Uskrsa po gregorijanskom… »

Rolling Stonesi pred pola miliona Kubanaca

Al Jazeera 26.03.2016
Legendarna grupa Rolling Stones prvi put je održala koncert pred publikom u Havani. Legendarna grupa Rolling Stones održala je prvi put koncert pred publikom od pola miliona ljudi u Havani, koji je označio povratak rocka na Kubu, prenose agencije… »

Erdogan ambasadoru Njemačke: Ovo nije vaša zemlja

Al Jazeera 26.03.2016
Diplomate u Turskoj Recep Tayyip Erdogan optužio da demonstriraju snagu. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ukorio je strane diplomate koji su prisustvovali današnjem suđenju dvojici turskih novinara optuženim za špijunažu, a kojima prijete… »

Hartmann u Scheveningenu smještena sa ratnim zločincima

Al Jazeera 26.03.2016
Nalazi se u kompletnoj izolaciji, pod danonoćnim svjetlom i uz neprestanu kontrolu čuvara na svakih 15 minuta. Na privatnom profilu Florence Hartmann danas je objavljena poruka, koju novinska agencija Patria prenosi u cjelosti. "Florens je dobro… »

Talibani nanose gubitke vojsci Afganistana

Al Jazeera 26.03.2016
Kako talibani kontinuirano osvajaju teritorije, Vlada strahuje da će ofanziva protiv vojske biti još snažnija. Gubici afganistanskih snaga sigurnosti u borbama protiv talibana porasli su za čitavih 30 posto. Kako talibani kontinuirano osvajaju… »

Pentagon za jačanje američkih snaga u Iraku

Al Jazeera 26.03.2016
Zvaničnici Pentagona namjeravaju iznijeti Obami plan o slanju snaga u Irak koje će pomoći u zauzimanju Mosula. Pentagon će narednih sedmica podnijeti svoje prijedloge predsjedniku Baracku Obami o jačanju američke vojne podrške iračkim snagama… »

Mladi Beograđani protiv veličanja ratnih zločinaca

Al Jazeera 26.03.2016
Grupa mladih poručila da ne dozvoljava rehabilitaciju ratnih zločinaca i nazivanje ratnih zločinaca herojima. Inicijativa mladih za ljudska prava i pokret Moja inicijativa organizirali su protestnu šetnju u Beogradu, kojom su željeli da podsjete na… »