Izvor: Dojče vele arhiva vesti 26.03.2016

Sujete službi parališu Evropu

Dojče vele 26.03.2016
Napadi u Briselu otkrili su katastrofalne nedostatke u evropskoj bezbednosnoj politici, smatraju američki stručnjaci. Na videlo izbijaju rivalstva i sujete raznih evropskih tajnih službi. Potrebne su korenite promene. Među američkim ekspertima za… »

Srbija – više od jeftine radne snage?

Dojče vele 26.03.2016
Zašto bi neko iz Nemačke investirao u Srbiju? Kapital traži sigurnost i predvidljivost, a kada se Srbija posmatra recimo iz Frankfurta, onda uslovi ne deluju uvek predvidljivo. Međutim, čini se da se nešto menja…. Tomas Masen već dve godine… »

Tivatska etnogravitacija

Dojče vele 26.03.2016
U nemačkom pasošu je uneseno ime i prezime koje je, zavisno od mesta u bivšoj Jugoslaviji na kojem se trenutno nalazim, povezano sa nizom asocijacija. A da ja nad tim asocijativnim tokom nemam ama baš nikakvu kontrolu. Brkati šalterski policajac, kao… »

Kaj nije krenuo u pokolj

Dojče vele 26.03.2016
Iza sebe ostavljaju krvavi trag smrti, tugu i mučno pitanje: Zašto? Kaj je mladić koji je planirao masovno ubistvo, ali se u poslednjem trenutku odlučio da ga ne izvrši. Reporterka DW-a ga je posetila u zatvoru. Ulazim sama u takozvani otvoreni… »

Tribunal neće srušiti balkanske mitove

Dojče vele 26.03.2016
„Smesa takmičenja u broju žrtava i vojnih junačkih epova određuje pogled na istoriju, a to je loš preduslov za pomirenje“, piše Noje cirher cajtung u opširnoj analizi rada Haškog tribunala. „Presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za… »

Zagrebačke igre moći

Dojče vele 26.03.2016
Vlada premijera Tihomira Oreškovića rasporedila je državni novac pa tako Hrvatska konačno ima budžet za 2016. godinu. No raspodela vlasti još uvek traje, a sam se premijer i dalje bori da izgradi sopstveni autoritet. U Hrvatskoj niko nije baš… »

Svi strahovi neustrašive Erike Džong

Dojče vele 26.03.2016
Erika Džong, književnica i feministkinja u najboljem smislu te reči, koja je svetsku slavu stekla romanom „Strah od letenja“, danas puni 74 godine. Nedavno smo je sreli na književnoj večeri u Kelnu. Možda ima neke simbolike u tome što je… »