Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 26.03.2016

Advokat: Hartmann u izolaciji i pod pojačanim nadzorom

Slobodna Evropa 26.03.2016
Bivša portparolka Haškog tribunala Florence Hartmann (Florans Artman), koja je uhapšena ispred suda, nalazi se u izolaciji i pod pojačanim nadzorom, izjavio je u subotu njen advokat. Hartmann su u četvrtak uhapsili čuvari Tribunala kada je ulazila u… »

Brisel: Trojica napadača optužena za terorizam

Slobodna Evropa 26.03.2016
Belgijsko tužilaštvo saopštilo je u subotu da je podnijelo optužnice za terorizma protiv trojice napača koji su umiješani u napade u Briselu. Federalno tužilaštvo je navelo da je protiv Fejsala Šefua, trećeg osumnjičenog koji je učestvovao u… »

Sirija: Vojska zauzela i gradić Al Almirija

Slobodna Evropa 26.03.2016
Sirijske oružane snage zauzele su u subotu grad Al Almiriju, sjeverno od drevne Palmire, javili su državni mediji. Prema navodima medija, sirijske snage zauzele su Al Almiriju nakon žestokih sukoba sa militantima organizacije Islamska država Iraka i… »

Pjongjang objavio snimak simulacije napada na Vašington

Slobodna Evropa 26.03.2016
Sjeverna Koreja objavila je u subotu novi propagadni video snimak u kojem simulira nuklearni napad na Vašington i upućuje prijetnje južnom susjedu da će biti "nemilosrdno napadnut" zbog klevetanja lidera Kim Džong Uma. Četvorominutni video snimak… »

Grčka: Evakuacija kampa Idomeni

Slobodna Evropa 26.03.2016
Grčka je počela evakuaciju migranata iz kampa Idomeni pošto je usporen priliv izbjeglica na ostrva u Egejskom moru, izjavili su u subotu zvaničnici. Izvori iz lokalne policije izjavili su da je osam autobusa iz Idomenija prebacilo oko 400 izbjeglica u… »

Erdogan kritikovao strane diplomate

Slobodna Evropa 26.03.2016
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u subotu je kritikovao strane diplomate, jer su prisustvovale sudskom procesu u Istanbulu protiv dvojice novinara, koji se suočavaju sa doživotnom robijom zbog kontroverznih optužbi za špijunažu. "Ko ste vi… »

Britanski "Independent" od nedjelje samo na internetu

Slobodna Evropa 26.03.2016
Britanski list "Independent" u subotu, 26. marta, objavljuje svoje posljednje štampano izdanje, a već od narednog dana 30 godina star časopis biće dosupan samo u digitalnom formatu. Novinari su na internetu objavili fotografiju tima kako lupaju o sto… »

Sirijske snage preuzele tri naselja u Palmiri

Slobodna Evropa 26.03.2016
Sirijske snage su preuzele u subotu kontrolu nad tri naselja u Palmiri, čuvenom antičkom gradu koji su prošle godine zauzeli ekstremisti, preneli su sirijski državni mediji. Sirijska vojska i saveznički borci su uz podršku ruskih vazdušnih napada… »

Irak: Povećan broj žrtava u napadu na stadionu

Slobodna Evropa 26.03.2016
Irački zvaničnici u subotu su saopštili da je bilans žrtava u napadu bombaša samoubice Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) na fudbalskom stadionu u Iskanderiji povećan na 41, a 105 osoba je ranjeno. Bombaški napad dogodio se tokom utakmice na… »

Papa osudio anesteziranu svijest Evrope prema izbjeglicama

Slobodna Evropa 26.03.2016
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo osudio je u petak uveče tokom završne molitve na Veliki petak prema Gregorijanskom kalendaru "anesteziranu svijest" Evrope prema izbjeglicama. "Sredozemno i Egejsko more su postala nezasita grobna mjesta i slika… »