Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 09.04.2016

Peru: U saobraćajnoj nesreći poginule 23 osobe

Slobodna Evropa 09.04.2016
Najmanje 23 osobe poginule su u subotu na jugoistoku Perua kada je autobus sleteo sa puta i pao u reku, pokušavajući da izbegne kamion koji mu je išao u susret, saopštile su peruanske vlasti. U nesreći koja se dogodila na autoputu između Kuska i… »

Brisel: Abrini priznao da je 'čovjek sa šeširom'

Slobodna Evropa 09.04.2016
Belgijsko Savezno tužilaštvo saopštilo je u subotu da je osumnjičeni za učešće u prošlogodišnjim napadima u Parizu Mohamed Abrini, priznao da je on "čovjek sa šeširom" sa snimaka nadzornih kamera u društvu dvojice bombaša samoubica na… »

Keri pozvao talibane da se uključe u mirovni proces u Avganistanu

Slobodna Evropa 09.04.2016
Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je u subotu talibane u Avganistanu da se uključe u mirovni proces tokom iznenadne posete toj zemlji gde se sastao s avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem. "Naš zajednički cilj predstavlja pokretanje… »

Kameron: Pogrešio sam, krivite mene

Slobodna Evropa 09.04.2016
Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je u subotu da je "zabrljao" priznanjem o svojim investicijama u ofšor fondu koji se nalazi u "Panamskim dokumentima". "Mogao sam da odigram bolje. Znam da postoje lekcije koje moraju da se nauče i naučiću… »

SAD: Upozorenje o prijetnji u Istanbulu i Antaliji

Slobodna Evropa 09.04.2016
SAD su u subotu objavile upozorenje za svoje građane o "pouzdanoj prijetnji" na turističkim lokacijama u Turskoj, posebno u Istanbulu i u odmaralištu u Antaliji. Od početka godine, Turska je bila na meti četiri samoubilačka napada. Za napade je… »

Demonstranti traže od Kamerona da podnese ostavku

Slobodna Evropa 09.04.2016
Hiljade demonstranata okupilo se oko sjedišta britanske vlade u Dauning stritu da bi zahtijevale odlučnu akciju protiv izbjegavanja plaćanja poreza ili ostavku premijera Dejvida Kamerona, prenosi britanski list Independent. Nakon otkrića o… »

Sirija: Oslobođen veći broj otetih radnika

Slobodna Evropa 09.04.2016
Organizacija "Sirijska opservatorija za ljudska prava" saopštila je u subotu da je oslobođen veći broj radnika, koje su tokom sedmice oteli pripadnici Islamske države Iraka i Levanta (IDIL). IDIL je oteo prije dva dana 300 radnika fabrike cementa u… »

Austrijska vlada preuzima rodnu kuću Adolfa Hitlera

Slobodna Evropa 09.04.2016
Austrijska vlada namerava da preuzme rodnu kuću Adolfa Hitlera kako bi okončala sudski spor i sprečila da kuća postane mesto hodočašća neonacista, saopštilo je austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova. "Došli smo do zaključka da je… »

Karamarko kritizira odluku o bojkotu komemoracije u Jasenovcu

Slobodna Evropa 09.04.2016
Prvi potpredsjednik Vlade i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko kritizirao je u subotu odluku Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj o bojkotu ovogodišnje komemoracije žrtvama… »

Britanska Devičanska ostrva na udaru kritika zbog ofšor poslovanja

Slobodna Evropa 09.04.2016
Britanska Devičanska ostrva su na meti kritika zbog svoje poreske politike nakon curenja poverljive baze podataka o ofšor poslovanju. Po izveštajima, na Britanskim Devičanskim ostrvima je polovina od 200.000 kompanija koje je formirala jedna od… »