Kultura arhiva vesti 09.04.2016

Srpski slikar predstavio radove francuskoj publici

B92 09.04.2016
Ljubiteljima umetnosti u Parizu sinoć se predstavio mladi slikar iz Beograda Nemanja Mate Đorđević koji je u Kulturnom centru Srbije u prestonici Francuske otvorio samostalnu izložbu "Niktofilija". Kako se navodi u saopštenju Kulturnog centra, posle… »

Ramštajn tuži nemačku vladu

B92 09.04.2016
Legendarni nemački metal bend Ramštajn podneo je sudu u Bonu tužbu protiv nemačke vlade zbog zabrane reklamiranja i prodaje albuma iz 2009. godine, tražeći odštetu od 66.000 evra. Kako prenose nemački mediji, nadležni su svojevremeno zaključili… »

Uzbudljiv finiš: Zvezde Izraela na Beogradskom festivalu igre

Blic 09.04.2016
Šaron Ejal je prelepa žena koja pleni pojavom. Ona i njen suprug Gaj Behar, svetski poznat di-džej, čine L-E-V teatar koji večeras (21) nastupa u JDP. Predstavama izraelskog L-E-V teatra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i nastupom Tanc Lucern… »

"Imao sam vrh posao u Nemačkoj i vratio se u Srbiju iako znam da sve propada"

24 Sata 09.04.2016
- U svetu sam se osećao kao fabrički proizvod, zato sam se vratio u Srbiju - objašnjava za "24 sata" prvi solista Narodnog pozorišta Dejan Kolarov (35). Iako je veliki broj sportova zavoleo i bavio se profesionalno, ipak je ples bio taj koji ga je… »

"Kurvanje" u Hrvatskoj

B92 09.04.2016
“Projekat "Kurvanje" je možda banalno vizuelno prikazan ali se zapravo bavi kritikom trenutnog stanja u umetnosti i kulturi”, kaže za dnevni list “ Danas” Sonja Radaković, umetnica iz Srbije koja se danas, 9. aprila, prvi put… »

Ovacije za Radulovića i Beogradsku filharmoniju

Press 09.04.2016
Fatalna kombinacija Nemanje Radulovića, dirigenta Eiđija Ouea i Beogradske filharmonije, dve večeri zaredom zaustavljala je vreme na Kolarcu prilikom nezaboravnih koncerata održanih 7. i 8. aprila. foto:B92.net Ukupno 1.800 zaljubljenika u muziku… »

Springstin otkazao koncert zbog diskriminacije

Press 09.04.2016
Američki rok pevač Brus Springstin otkazao je koncert u Severnoj Karolini zbog zakona koji suspenduje borbu protiv diskriminacije LGBT populacije. Foto:B92.net Springstin je objavio na svom sajtu da otkazuje koncert zakazan za nedelju zbog, kako se… »

Premijera dokumentarno-igranog filma o nasilju nad ženama na televiziji Kopernikus

Pravda 09.04.2016
Nakon izlaska romana "Beleg na duši", autorka Marija Gojković izazvala je pažnju javnosti govoreći o nasilju nad ženama. Ono što je ovu knjigu izdvojilo iz gomile sličnih je činjenica da je akcenat stavljen na psihičko nasilje o kome se dugo… »

Zašto Marina Abramović želi da umre 7 puta

Blic 09.04.2016
Umetnica Marina Abramović je u saradnji sa grčkom umetničkom organizacijom “NEON” osmislila performanse u kojima učestvuje nekoliko grčkih umetnika. Performansi nazvani “Kao jedan” izvode se od marta u atinskom muzeju Benaki. U jednom od njih… »

Producenti traže zabranu bolivudskih filmova

Al Jazeera 09.04.2016
Jedna grupa distributera traži zabranu prikazivanja indijskih filmova u Pakistanu. Posljednjih godina odlazak u kino je sve češći oblik zabave u Pakistanu. Prije četiri godine bilo je samo 12 kino-dvorana u Lahoreu, a sada ih je 32. Jedan od razloga… »