Izvor: B92/Balkan arhiva vesti 11.04.2016

Grabar Kitarovićeva: NDH zločinačka, zabrinuta sam

B92 11.04.2016
Zagreb -- Predsednica Hrvatske izrazila je zabrinutost zbog jačanja ideoloških podela, posebno povodom komemoracije žrtvama koncentracionog logora Jasenovac. "Zabrinuta sam zbog ponovnog jačanja ideoloških podela u društvu, posebno u poslednjih… »

Mediji: Dve komemoracije u Jasenovcu

B92 11.04.2016
Zagreb -- Ove godine mogle bi da budu održane dve komemoracije žrtvama koncentracionog logora Jasenovac, piše riječki Novi list. Kako list navodi, jedna jedna komemoracija bi bila održana u organizaciji države, dok bi drugu priredili predstavnici… »

"Hrvatska prikazana kao močvara najcrnjeg fašizma"

B92 11.04.2016
Zagreb -- Dokumentarac prikazan na nemačko-francuskoj televiziji Arte Hrvatskoj nanosi, nažalost, sasvim zasluženu sramotu prikazujući je kao močvaru najcrnjeg fašizma. To piše zagrebački Jutarnji list. Reč je o dokumentarnom filmu “Rechts… »

Cipras i UNHCR osuđuju postupak Makedonije

B92 11.04.2016
Grčki premijer Aleksis Cipras i UNHCR osudili su upotrebu suzavca i gumenih metaka makedonske policije protiv izbeglica na grčko-makedonskoj granici. Upotreba suzavca i gumenih metaka od strane makedonske policije tokom sukoba na grčko-makedonskoj… »

Orešković: I Stepinac rekao da je Jasenovac ljaga

B92 11.04.2016
Zagreb -- Premijer Hrvatske Tihomir Orešković osudio je zločine ustaškog režima i ocenio da "politizacija" žrtvava Jasenovca vodi do novih podela u društvu. "Hrvatska vlada i ja lično osuđujemo zločine počinjene od strane ustaškog režima… »

Karamarko: Ubrzaću vraćanje imovine Jevrejima

B92 11.04.2016
Zagreb -- Prvi potpredsednik hrvatske vlade Tomislav Karamarko izjavio je da namerava da ubrza vraćanje imovine Jevrejima, koja je oduzeta u Drugom svetskom ratu. Karamarko se u Banskim dvorima sastao sa specijalnim američkim izaslanikom za holokaust… »

Jutarnji: Karamarko da ode u Jasenovac i klekne

B92 11.04.2016
Zagreb -- Jutarnji list je pozvao lidera HDZ Tomislava Karamarka, koji je Hrvatima poručio da zajedno odaju počast žrtvama Jasenovca, da najpre ode u Jasenovac i klekne. Zagrebački dnevnik je naveo da potpredsednik Vlade Hrvatske tek onda može da… »

MKD: 3.000 migranata učestvovalo u incidentima

B92 11.04.2016
Skoplje -- Makedonski MUP je saopštio da je u incidentima na južnoj granici te zemlje sa Grčkom učestvovalo više od 3.000 migranata. Oni su silom pokušali da uđu na teritoriju Makedonije, navedeno je u saopštenju. Tom prilikom je povređeno 14… »

"BiH plodno tlo za teroriste, ne sme u EU"

B92 11.04.2016
London -- Britanski stručnjaci ocenjuju da je BiH plodno tlo za teroriste i upozoravaju da će britanska bezbednost biti ugrožena ako se BiH dozvoli da postane članica EU. Stručnjaci navode da je BiH, u kojoj živi tri miliona muslimana, napustilo oko… »

Izetbegović: BiH i SRB moraju graditi bolji odnos

B92 11.04.2016
Sarajevo -- Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da bez obzira na sadašnje poteškoće u odnosima BiH i Srbije, dve države moraju graditi bolji odnos. Izetbegović je u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz rekao da će u odnosima… »