Izvor: B92/Svet arhiva vesti 11.04.2016

Pet eksplozija u RUS, napad na policijsku stanicu

B92 11.04.2016
Ispred policijske stanice u Stavropolju na jugozapadu Rusije danas se začulo pet eksplozija. Kako prenose ruski mediji, napad su izveli teroristi samoubice, od kojih su trojica poginula u napadu, a četvrti je likvidiran. Interfaks navodi da, osim… »

Rusija isporučila Iranu odbrambeni sistem S-300

B92 11.04.2016
Teheran -- Iranu je Rusija isporučila prvu pošiljku svojih raketnih odbrambenih sistema S-300, kaže portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Hosein Džaber Ansari. "Prva pošljika ruskih raketnih sistema S-300 je stigla u Iran", rekao je Ansari… »

Keri - prvi zvaničnik SAD koji je posetio Hirošimu

B92 11.04.2016
Džon Keri postao je prvi američki državni sekretar koji je posetio spomenik žrtvama atomske bombe u Hirošimi. On je ovaj spomenik nazvao "jasnim, oštrim i ubedljivim podsetnikom" da treba okončati pretnju od nuklearnog oružja, istovremeno dok… »

"Obama sada uvek primenjuje pouke iz Libije"

B92 11.04.2016
Vašington -- Barak Obama želi da pouke iz intervencije u Libiji primeni na situacije u kojima mora da odluči da li da upotrebi vojnu silu, saopštila je Bela kuća. Portparol Bele kuće Džoš Ernest je ovo izjavio nakon što je Obama u intervjuu za… »

Jemen - primirje stupilo na snagu

B92 11.04.2016
Sana -- U Jemenu je u ponoć na snagu stupilo primirje, a i prorežimske i pobunjeničke snage su obećale da će ga poštovati. Sporazum je stupio na snagu uoči predstojećih mirovnih pregovora, koji bi trebalo da se održe 18. aprila u Kuvajtu. Huti… »

"CIA neće koristiti ekstremne metode ispitivanja"

B92 11.04.2016
Direktor CIA Džon Brenan kaže da CIA neće više pribegavati ekstremnim tehnikama ispitivanja osumnjičenih za terorizam, čak i ako bi novi predsednik to naredio. Brenanove izjave mogle bi da imaju posledice za trku za Belu kuću pošto je vodeći… »

ID preuzela grad na severu Sirije

B92 11.04.2016
Damask -- Ekstremisti ID preuzeli su u Siriji jedan grad na severu zemlje samo nekoliko dana pošto su ga izgubili u napadu pobunjeničkih snaga i savezničkih boraca. Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava i televizijska stanica Alepo tudej… »

"Putin ima tajne borce u Nemačkoj"

B92 11.04.2016
Berlin -- Ruski predsednik Vladimir Putin je formirao mrežu tajnih elitnih boraca u Nemačkoj i drugim zapadnim državama. To za nemački tabloid "Bild" tvrdi autor knjige o Putinu Boris Rajtšuster. On je za svoju novu knjigu "Putinov tajni rat"… »

Indija: Pet osoba privedeno zbog požara u hramu

B92 11.04.2016
Indijska policija privela je pet osoba na saslušanje u istrazi o požaru u hindu hramu na jugu zemlje u kojem je prema poslednjim podacima poginulo 110 osoba. Pet zaposlenih u hramu biće saslušano kako bi se utvrdilo ko je odlučio da priredi vatromet… »

Pet raketa iz Sirije palo u Tursku

B92 11.04.2016
Ankara -- Najmanje četvoro ljudi je ranjeno kada je pet raketa ispaljenih iz Sirije palo na tursku teritoriju i pogodilo grad Kilis, javila je turska agencija Anadolija. Turski mediji navel su da su rakete su oštetile jednu stambenu kuću. Incident se… »