Izvor: Al Jazeera/Društvo arhiva vesti 13.04.2016

Borbe u Halepu nastavljene uprkos primirju

Al Jazeera 13.04.2016
I pored primirja, humanitarna situacija u gradu Halepu je izuzetno teška. Istovremeno, sirijska vlada priprema velike operacije u pokušaju zauzimanja ovog grada na sjeveru Sirije.… »

Interaktivno: Porast dijabetesa u regiji

Al Jazeera 13.04.2016
U interaktivnoj mapi pogledajte podatke o dijabetesu u regiji, broju oboljelih, umrlih kao i o faktorima rizika. Priredio: Dženan Smajić Broj ljudi koji žive sa dijabetesom danas je gotovo četiri puta veći o odnosu na 1980. godinu. Prema podacima… »

Zašto borci opozicije zanemaruju vojnu strategiju protiv ISIL-a?

Al Jazeera 13.04.2016
U dijelu pograničnog područja s Turskom nema pomaka, jednom opozicija napreduje, drugi put ISIL vrati izgubljeno. Piše: Muhamad Kanas Već četiri mjeseca traju sukobi u Siriji na pograničnom pojasu sa Turskom od grada Azaz do gradića Al Rai u… »

Češkim medijima smeta hidžab mlade šampionke

Al Jazeera 13.04.2016
Zlatne medalje u taekwondou Batul Jahaf (15) i njene mlađe kolegice Sarah al-Khatib neprimijećene su u Češkoj. Piše: Osama Abbas Podizanje češke zastave na međunarodnim takmičenjima i osvajanje zlatnih medalja ne znači nužno da će se to… »

Šta skriva nova ruska vanjska politika?

Al Jazeera 13.04.2016
Ruske vlasti ističu važnost nacionalne sigurnosti, dok aktivisti kažu da se nova doktrina odražava u zasipanju sirijskih gradova bombama. Piše: Iftikhar Mani Rusko ministarstvo vanjskih poslova posvetilo se formuliranju nove strategije za vanjsku… »

Mladi prvak iz Bihaća: Džudista koji ne može prebrojati medalje

Al Jazeera 13.04.2016
Harun Sadiković rođen je 1996, a već je dvadeset puta bio prvak BiH, sedam puta Balkana, srebreni u svijetu... Piše: Fahrudin Vojić Dvadeset puta prvak Bosne i Hercegovine u džudu, sedam puta prvak Balkana, drugi na Studentskom prvenstvu Evrope… »

Zlatko Zahovič i njegov zakon prerije

Al Jazeera 13.04.2016
Svlačionica jeste zakon, ali nije zakon prerije, koji štiti od bilo kakvog vrijeđanja bilo koga. Piše: Muhamed Bikić Nezaobilazan dio skoro svakog intervjua, ljudske, sportske, profesionalne priče sa sportistom bilo kojeg profila jeste osvrt na… »

U patroli sa Vojskom Srbije na bugarskoj granici

Al Jazeera 13.04.2016
Više od mjesec dana državne granice Srbije, zajedno sa graničnom policijom, čuva i vojska. Razlog je sprečavanje ilegalnog ulaska u zemlju, prije svega izbjeglica, kojima je balkanska ruta ka zapadnoj Evropi zatvorena. Odluke o angažovanju vojske na… »

Hawking i ruski milijarder prave međuzvjezdanu letjelicu

Al Jazeera 13.04.2016
Pokrenut je projekat potrage za životom u Alfa centauri, sunčevom sistemu najbližem našem. Vrijednost misije procjenjuje se na 100 miliona dolara. Plan je napraviti male letjelice koje će moći da dosegnu petinu brzine svjetlosti.… »

Smilevska o pomilovanim političarima u Makedoniji

Al Jazeera 13.04.2016
Dan nakon odluke makedonskog predsjednika Đorga Ivanova da pomiluje sve političare protiv kojih se vode krivični postupci - najveća opoziciona stranka - Socijaldemokratski savez - pokrenula je proceduru za opoziv šefa države. Za smjenu nije dovoljno… »