Izvor: Politika arhiva vesti 13.04.2016

Aforističar Rade Jovanović „Užičanin godine”

Politika 13.04.2016
Užice – U tradicionalnom izboru lista „Užička nedelja” zvanje „Užičanina godine” za 2015. dodeljeno je Radomiru Radu Jovanoviću, ovdašnjem književniku i jednom od najistaknutijih srpskih aforističara, neumornom stvaraocu sa sedam… »

Leštane vapi za novom osmoletkom

Politika 13.04.2016
Roditelji učenika pokretači akcije izgradnje škole ukazuju na katastrofalne uslove u kojima boravi i uči više od 200 osnovaca u ogranku OŠ „Nikola Tesla”. Inicijativu da novu osnovnu školu dobije gročansko naselje Leštane pokrenuli su… »

Madriđani veruju da će biti bolji Mesijeve družine

Politika 13.04.2016
U revanš utakmicama četvrtfinala Lige šampiona sastaće se Atletiko – Barselona i Benfika – Bajern. Nakon večerašnjih revanš utakmica četvrtfinala Lige šampiona Atletiko – Barselona i Benfika – Bajern biće poznata poslednja dva učesnika… »

Nije mi lako da budem optimista

Politika 13.04.2016
Nikada me nije interesovalo da pravim tzv. filmove za publiku, sa uverenjem da ću zaraditi puno para, ili da podilazim trenutnom ukusu filmskih kritičara i selektora velikih filmskih festivala. Stvaram filmove za svoju dušu. Specijalno za Politiku Beč… »

Surduličkim trubama na zidine Jerihona

Politika 13.04.2016
Za prostačko skandiranje premijeru ispred Arene socijalisti kažu da je možda provokacija organizovana da se unese tenzija u odnose SPS-a i SNS-a. „Incidenti i verbalne provokacije nisu ni u čijem interesu i mi se od njih oštro ograđujemo, sada i… »

Specijalni zavodi ili: da bude jeftinije

Politika 13.04.2016
Ovakve ustanove treba približiti gradovima a korisnike smeštati blizu porodica, u okruženje odakle potiču. Tekst Bojana Đurića u „Politici” od prošlog četvrtka, zahvaljujući očitoj plemenitosti autora, ukazuje na srž problema u tretmanu… »

Nemačkom komičaru preti zatvor zbog uvrede Erdogana

Politika 13.04.2016
Iako je u većem delu Evrope dekriminalizovano delo klevete, u Nemačkoj to ne važi u slučaju uvrede organa ili predstavnika stranih država. Od našeg dopisnika Frankfurt, Hajdelberg – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan postao je minulih meseci… »

Džinovi interneta protiv siledžija na mreži

Politika 13.04.2016
„Fejsbuk”, „Gugl” i „Tviter” sarađuju sa ženskim udruženjima u borbi protiv govora mržnje, ali ih neki kritikuju zbog toga što ne otkrivaju prave razmere problema. Maltretiranje na internetu je gorući problem, a budući da su žene veoma… »

Murta, Kurta, Krkobabić, Karamarko!

Politika 13.04.2016
Da li su tokom Drugog svetskog rata u tzv. NDH, voljom njenog ustaškog režima, sistematski istrebljivani Srbi, Jevreji i Romi samo zbog toga što su bili Srbi, Jevreji i Romi? Može biti da im Karamarko etnička imena ne pominje „da se Vlasi ne… »

Beogradski maraton podigao letvicu i pre trke

Politika 13.04.2016
Na 29. maratonu, u subotu, trčaće i milioniti učesnik, a direktor Dejan Nikolić najavljuje i rekordan broj učesnika u glavnim trkama. – Na startu i Nataša Kovačević. U subotu će trčati milioniti učesnik „Beogradskog maratona”… »