Izvor: Politika/Kultura arhiva vesti 13.04.2016

Filmski svet Mihaela Hanekea

Politika 13.04.2016
Šest filmova austrijskog oskarovca biće od 19. do 24. aprila ponovo dostupni beogradskoj publici, na retrospektivi koju organizuje Austrijski kulturni forum, Jugoslovenska kinoteka i Francuski institut. Kada sam početkom devedesetih godina prošlog… »

Hvala gazdi „Luja Vitona”

Politika 13.04.2016
Dokumentarac koji preispituje položaj francuskih tekstilnih radnika i njihov angažman u velikim kompanijama kroz slučaj otpuštenog bračnog para Klur napravio je bum u bioskopima. Satirični dokumentarac pod nazivom „Hvala, gazda”, u kojem Fransoa… »

Hemingvej kao književni junak

Politika 13.04.2016
Beogradska „Prosveta” objavila je knjigu Ernesta Hemingveja „Pokretni praznik”, punu slika iz piščevog života u Parizu, u periodu između 1921. i 1926. godine. „Pokretni praznik”, jedna je od poslednjih knjiga američkog nobelovca Ernesta… »

Istorija mletačke Istre i mletačke Dalmacije

Politika 13.04.2016
„Arhipelag” objavio knjigu italijanskog istoričara Eđidija Ivetića „Granica na Mediteranu”. Knjiga poznatog italijanskog istoričara objavljena nedavno u izdanju „Arhipelaga”, u ediciji „Kultura i istorija”, u prevodu dr Mile… »

Nije mi lako da budem optimista

Politika 13.04.2016
Nikada me nije interesovalo da pravim tzv. filmove za publiku, sa uverenjem da ću zaraditi puno para, ili da podilazim trenutnom ukusu filmskih kritičara i selektora velikih filmskih festivala. Stvaram filmove za svoju dušu. Specijalno za Politiku Beč… »