Svet arhiva vesti 13.04.2016

Izbori u Siriji izazvali nove podele

RTS 13.04.2016
U Siriji, na teritoriji koju kontrolišu vladine snage, održavaju se parlamentarni izbori. Opozicija poziva na bojkot izbora, jer, kaže, oni doprinose stvaranju nepovoljne klime u vreme nove runde pregovora u Ženevi o okončanju petogodišnjeg… »

Napad u Parizu: Uhapšene osobe iz Srbije i Crne Gore

Al Jazeera 13.04.2016
U Španiji uhapšeni Francuz te osobe iz Srbije i Crne Gore povezane s napadom u Parizu u januaru 2015. Španjolska policija uhitila je francuskog državljanina koji je navodno oružjem opskrbio Amedyja Coulibalyja, izvršioca napada u Parizu u siječnju… »

Nove varnice: Ruski avioni preletali američki brod

B92 13.04.2016
Vašington -- Nenaoružani ruski borbeni avioni su u dva navrata preleteli američki brod Donald Kuk koji plovi u Baltičkom moru, prenosi CNN. Zvaničnici američke mornarice nisu potvrdili ove spekulacije, ali se u Pentagonu raspravlja o tome da li… »

Davutoglu: Gađali smo IDIL

Slobodna Evropa 13.04.2016
Turska vojska gađala je ciljeve "Islamske države" (IDIL) u Siriji u znak odmazde nakon što su četiri rakete ispaljene preko granice pogodile turski grad Kilis, izjavio je u srijedu 13.aprila, premijer Turske Ahmet Davutoglu. Premijer je rekao da je… »

Racija u firmi Mosak Fonseka

Glas Amerike 13.04.2016
Federalni agenti u Panami izvršili su pretres kancelarija firme Mosak Fonseka, koja se našla u centru afere "panamski papiri" Federalni agenti u Panami izvršili su pretres kancelarija firme Mosak Fonseka, koja se našla u centru pažnje svetske… »

Tusk: Alarmantan broj migranata u Libiji

Blic 13.04.2016
Alarmantan broj migranata pristiže u Libiju u nameri da predju Mediteran, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, upozorivši da Italija mora biti spremna na njihov priliv kako bi se izbegao novi haos na granicama unutar Evrope. Tusk je… »

Klintonova i Sanders izjednačeni, Kruz odmah za Trampom

RTS 13.04.2016
Potencijalni predsednički kandidati Demokratske partije Hilari Klinton i Berni Sanders potpuno su izjednačeni u najnovijoj anketi, dok se kod republikanaca Ted Kruz ozbiljno približio dosadašnjem fovoritu Donaldu Trampu. Kandidati se pripremaju za… »

Tenzije u Makedoniji zbog odluke o aboliciji političara

EurActiv 13.04.2016
Odluka predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da abolira sve političare protiv kojih se vodi postupak, bilo da su na vlasti ili u opoziciji, izazvala je proteste građana i opozicije umesto da ublaži političku krizu u zemlji, što je prema zvaničnom… »

Snažan zemljotres pogodio Mjanmar

Novi magazin 13.04.2016
Zemljotres magnitude 6,9 stepeni pogodio je danas Mjanmar, a osetio se i u delovima Indije. Za sada nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili pričinjenoj šteti. Američki geofizički institut (USGS) je saopštio da se zemljotres jačine 6,9 stepeni… »

Otmičar egipatskog aviona traži azil na Kipru

Večernje novosti 13.04.2016
Egipćanin koji je oteo avion kompanije "Edžipt er" i primorao pilota da sleti na Kipar tražio je politički azil u toj zemlji. NIKOZIJA - Egipćanin koji je oteo avion kompanije "Edžipt er" i primorao pilota da sleti na Kipar tražio je politički… »