Balkan arhiva vesti 14.04.2016

Opet neredi na protestima u Makedoniji

Al Jazeera 14.04.2016
Predsjednik Ivanov ne povlači spornu odluku o aboliranju političara, privedeni zbog sinoćnjeg nasilja na slobodi. Novi neredi na ulicama Skoplja uslijedili su nakon što su se, i treću večer uzastopno, u glavnom makedonskom gradu održala dva… »

Kovač: Objavljeni dokument Evropske komisije je stari

N1 Info 14.04.2016
Ministar evropskih i spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je da Hrvatska i dalje očekuje da Srbija u procesu približavanja EU promeni zakon koji joj omogućava regionalnu nadležnost za ratne zločine. "Ako Srbija želi da uđe u EU, moraće da… »

Zagreb: Ustaše napale predstavnika Srba Pupovca

Mondo 14.04.2016
Ustaška Autohtona Hrvatska stranka prava (A-HSP) podnela je u Zagrebu tužbu protiv doživotnog predsednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita, a članovi te stranke su vređali predstavnika Srba u Hrvatskoj Milorada Pupovca. "Došli smo da pošaljemo poruku… »

Hrvatski europarlamentarci zatražili da se bez odlaganja procesuira zahtjev BiH

Slobodna Evropa 14.04.2016
Predsjedateljica hrvatske Delegacije EPP-a i zamjenica predsjednika Delegacije za BiH Dubravka Šuica kazala je kako približavanje Bosne i Hercegovine EU jamči koheziju i funkcionalnost zemlje, osigurava stabilnost i sprječava dezintegracijske… »

Rusija apeluje na mirno razrešenje situacije u Makedoniji

RTV 14.04.2016
MOSKVA - Rusija je zabrinuta povodom pogoršanja političke krize u Makedoniji i apeluje na mirno razrešenje, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova. "Brinu nas izveštaji o pogoršanju političke situacije u Makedoniji i sukobima do… »

Makedonska tužiteljka poručila predsedniku: Imaćeš puno posla ako nastaviš da aboliraš političare

Kurir 14.04.2016
Makedonska specijalna tužiteljka Katica Janeva poručila je danas predsedniku Republike Đorđu Ivanovu da će imati mnogo posla ako nastavi da abolira političare umešane u kriminal povezan s prisluškivanim razgovorima. "Predsednik će imati mnogo… »

Hrvatska i Albanija: Sprečićemo migrantsku rutu preko Jadrana

Newsweek 14.04.2016
Ministri Josip Buljević i Mimi Kodeli razgovarali su o saradnji dve vojske na sprečavanju otvaranja nove migrantske rute preko grčko-albanske granice i Jadranskog mora. i će sprečiti otvaranje nove migrantske rute preko Jadranskog mora, saglasili su… »

EP usvojio Rezoluciju: BiH nužno 'resetovanje'

Slobodna Evropa 14.04.2016
Evropski parlament je u četvrtak usvojio novu Rezoluciju o Bosni i Hercegovini, kojom se podržava njen put integrisanja i pozdravlja aplikacija za članstvo, koja je podnesena prije dva mjeseca. To je u Izvještaju, koji je bio osnova za raspravu… »

Grčki avion upao u vazdušni prostor Makedonije

B92 14.04.2016
Skoplje -- Jedan grčki vojni avion u 10.30 ušao je u vazdušni prostor Makedonije, javila je Televizija Telma. Izvori te televizije tvrde da je grčki avion tipa "fantom" ušao oko jedan kilometar u makedonski vazdušni prostor. Avion je bio deo grupe… »

Edi Rama u SAD ponovo kritikuje Donalda Trampa

RTS 14.04.2016
Albanski premijer Edi Rama, koji boravi u poseti SAD, ponovio je u intervjuu za Si-En-En da bi izborom Donalda Trampa za predsednika SAD bio ugrožen mir na Balkanu i rekao da isto misle i drugi evropski lideri. Na pitanje novinara da li greši kad… »