Balkan arhiva vesti 14.04.2016

Opet neredi na protestima u Makedoniji

Al Jazeera 14.04.2016
Predsjednik Ivanov ne povlači spornu odluku o aboliranju političara, privedeni zbog sinoćnjeg nasilja na slobodi. Novi neredi na ulicama Skoplja uslijedili su nakon što su se, i treću večer uzastopno, u glavnom makedonskom gradu održala dva… »

Ista priča iz Zagreba: "Ako Srbija želi u EU..."

B92 14.04.2016
Zagreb -- Hrvatski šef diplomatije Miro Kovač kaže da Hrvatska očekuje da Srbija na putu ka EU promeni zakon koji joj omogućava nadležnost za ratne zločine u regionu. "Ako Srbija želi da uđe u EU, moraće da prilagodi svoje standarde EU. Ne može… »

Esktremna desnica tužila Tita

RTV 14.04.2016
ZAGREB - Desetak pripadnika ekstremne desničarske Autohtone-Hrvatske stranke prava (A-HSP) okupilo se danas ispred Sabora Hrvatske da bi obavestili javnost o tužbi koju su podneli protiv doživotnog predsednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita, a na skupu… »

Evropski parlament: Prvi izvještaj za BiH nakon zahtjeva za članstvo u EU

Al Jazeera 14.04.2016
Evropsko vijeće je pozvano da bez odlaganja procesuira zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji. Predsjedavajuća Delegacije Hrvatske u Evropskoj narodnoj partiji i zamjenica predsjednika Delegacije za Bosnu i Hercegovinu u Evropskom… »

Rusija: Šta ako u MKD dođe do scenarija Ukrajine?

B92 14.04.2016
Moskva -- Rusija je zabrinuta zbog pogoršanja političke krize u Makedoniji i apeluje na mirno razrešenje, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. "Brinu nas izveštaji o pogoršanju političke situacije u Makedoniji i sukobima do kojih je… »

Makedonska tužiteljka poručila predsedniku: Imaćeš puno posla ako nastaviš da aboliraš političare

Kurir 14.04.2016
Makedonska specijalna tužiteljka Katica Janeva poručila je danas predsedniku Republike Đorđu Ivanovu da će imati mnogo posla ako nastavi da abolira političare umešane u kriminal povezan s prisluškivanim razgovorima. "Predsednik će imati mnogo… »

Hrvatska i Albanija: Sprečićemo migrantsku rutu preko Jadrana

Newsweek 14.04.2016
Ministri Josip Buljević i Mimi Kodeli razgovarali su o saradnji dve vojske na sprečavanju otvaranja nove migrantske rute preko grčko-albanske granice i Jadranskog mora. i će sprečiti otvaranje nove migrantske rute preko Jadranskog mora, saglasili su… »

EP usvojio Rezoluciju: BiH nužno 'resetovanje'

Slobodna Evropa 14.04.2016
Evropski parlament je u četvrtak usvojio novu Rezoluciju o Bosni i Hercegovini, kojom se podržava njen put integrisanja i pozdravlja aplikacija za članstvo, koja je podnesena prije dva mjeseca. To je u Izvještaju, koji je bio osnova za raspravu… »

Grčki avion upao u vazdušni prostor Makedonije

B92 14.04.2016
Skoplje -- Jedan grčki vojni avion u 10.30 ušao je u vazdušni prostor Makedonije, javila je Televizija Telma. Izvori te televizije tvrde da je grčki avion tipa "fantom" ušao oko jedan kilometar u makedonski vazdušni prostor. Avion je bio deo grupe… »

Edi Rama u SAD ponovo kritikuje Donalda Trampa

RTS 14.04.2016
Albanski premijer Edi Rama, koji boravi u poseti SAD, ponovio je u intervjuu za Si-En-En da bi izborom Donalda Trampa za predsednika SAD bio ugrožen mir na Balkanu i rekao da isto misle i drugi evropski lideri. Na pitanje novinara da li greši kad… »