Izvor: e-Novine arhiva vesti 14.04.2016

Kraj jedne blistave karijere

e-Novine 14.04.2016
NBA liga. Publici koja je u sredu uveče popunila tribine dvorane „Stejpls centar“ u Los Anđelesu nije bilo važno što je iza Lejkersa najgora sezona u istoriji franšize. Čak je i pobeda izabranika trenera Bajrona Skota nad Jutom, 101:96 (19:21… »

Demolirano Predsedništvo, uhapšeno 12 osoba

e-Novine 14.04.2016
Protesti u Skoplju. U protestima koji su u sredu, drugu noć zaredom održani u Skoplju, uhapšeno je 12 osoba, a jedan novinar je povređen. To je za agenciju AFP potvrdio portparol policije Toni Angelovski. Kako javljaju makedonski mediji, demolirana je… »

Atletiko Madrid srušio prvaka Evrope

e-Novine 14.04.2016
Liga šampiona. Fudbalska Evropa će krajem maja u Milanu dobiti novog prvaka. Pobedniku finala Lige šampiona iz 2015, ekipi Barselone šansu da dođe do prilike da brani trofej oduzeo je Atletiko Madrid. Korak dalje u odnosu na sezonu 2014/15 izabranici… »

Ispovest bivše žene vođe ISIS-a

e-Novine 14.04.2016
Monstrum izbliza. Novinar “Expressen”-a uspeo je da uradi kraći intervju sa bivšom ženom Abu Bakra al-Bagdadija, vođe Islamske države, o njihovom zajedničkom životu. Saga al-Dulaimi godinama nema nikakvog dodira sa najtraženijim teroristom… »

Vedranov povratak u Sarajevo

e-Novine 14.04.2016
From Diaspora with love. Jednog jutra nađoh u poštanskom sandučetu podeblji koverat, poderan i iz njega vire slike. Snažan neki poštar. Uspio ga je progurati kroz uski otvor na sandučetu. U njemu pismo SOS Dječije selo Sarajevo u kome zahvaljuju… »

Vlada ukida Mesićev ured

e-Novine 14.04.2016
Štednja ili otužni igrokaz. Vlada je na sjednici donijela izmjene i dopune Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske nakon prestanka obnašanja dužnosti, kojima se bivšem predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću zbog trenutačnih… »

Stranac u stranoj zemlji

e-Novine 14.04.2016
Život kao u pjesmi Emily Dickinson. Ova cijela zemlja je jedno veliko čudo, i nije slučajno Zürich proglašen gradom u kojem se najbolje živi na svijetu, ili da je po anketi Švicarska zemlja sa najsretnijim ljudima na svijetu, zajedno sa Danskom… »

Rexisti, belgijski kolaboranti

e-Novine 14.04.2016
Leksikon Trećeg rajha. Primičući se sve više fašističkom taboru, rexisti su, međutim, već 1938. godine izgubili znatne udjele u glasačkom tijelu. Nakon okupacije Belgije (svibnja 1940.) tvorili su okosnicu kolaboracije Rexisti, pristaše… »

Dečko koji svašta obećava

e-Novine 14.04.2016
S kim si, takav si: Retoričke vratolomije Čedomira Jovanovića. U vreme kada je osnovana, Liberalno-demokratka partija (LDP) bila je možda i jedina ovdašnja stranka, a svakako jedina “proevropska”, koja je imala jasan i konkretan politički… »

Krvava sisa majke Srbije

e-Novine 14.04.2016
Pesničke knjige Siniše Tucića (2). Telo je „zatvor“ ali i „prolaz ka beskrajnom“, ono nas odvaja ali i povezuje sa svetom. Motiv zarobljenosti i zbog toga odlaska na put, na putovanje, želja za oslobađanjem od statike i mrtvila prošlog… »