Izvor: Dojče vele/Svet arhiva vesti 23.04.2016

Rusija pojačava pritisak na Tatare

Dojče vele 23.04.2016
Dve godine nakon aneksije Krima, Moskva sve više pažnje posvećuje krimskim Tatarima. Zabranjena je skupština krimskih Tatara – Medžlis. Protesti u Kijevu i Strazburu ne pomažu. Tatari se plaše novog egzodusa. Bio je to jedan od najtežih udaraca… »

Na posao i sa preko 70?

Dojče vele 23.04.2016
Nemački ministar finansija Šojble je „razmišljao naglas“ da doba za odlazak u penziju treba „prilagoditi“ dugom životnom veku. Stručnjaci su oduševljeni, ali se čak i stranačke kolege čude što Šojble to govori. Nemački ministar… »

Buzdovana za predsednika!

Dojče vele 23.04.2016
Ako su birači nezaposleni, a nisu im isključili struju, oni i ne izlaze na ulicu, već na svom televizoru mogu jasno videti istu tu ulicu, samo sveže asfaltiranu. Onu koja se, razrovana, tako nejasno vidi kroz prozor. Istočnonemački dramski pisac i… »

Farbanje kleptokratskog režima

Dojče vele 23.04.2016
Hronična politička kriza dovela je Makedoniju na prekretnicu. Masovni protesti ciljaju korumpiranu političku elitu koja vedri i oblači skoro deset godina i nema nameru da napusti fotelje, komentariše Boris Georgievski. U predvečerje 25. godišnjice… »

Obama, protesti i 10.000 krofni

Dojče vele 23.04.2016
Politika i privreda na najvišem nivou: ovih dana u Hanoveru će se na otvaranju poznatog sajma naći vodeći državnici zapadnog sveta. No sve oči su uprte u visokog gosta iz SAD: Barak Obama u poslednjoj poseti Nemačkoj. Hanover je u principu miran… »

Pola milenijuma Zapovesti o čistoti piva

Dojče vele 23.04.2016
Pivo treba da sadrži samo hmelj, slad i vodu. Može i kvasac. Tako je zapisano u čuvenoj Zapovesti o čistoti piva koja se temelji na bavarskom zakonu donesenom pre tačno 500 godina. Ima li taj zakon i dalje smisla? „Naša je posebna želja da se… »

Da li reklame podstiču pušenje?

Dojče vele 23.04.2016
Pitanje iz naslova se postavlja nakon što nemačka vlast planira da potpuno zabrani reklamiranje cigareta. DW je razgovarao s Kristofom Kregerom, psihologom i šefom Instituta za promociju zdravlja. Još početkom 2007. je na snagu stupila smernica… »

Čudotvorac s televizijskih ekrana

Dojče vele 23.04.2016
„Sve se vrti oko vere u Vučića. Reformatora, neumornog borca za dobrobit Srbije. Za opoziciju je on majstor masovnih iluzija koji narodu spretno prodaje nadu u bolje sutra“, piše štampa na nemačkom uoči izbora u Srbiji. „Ritmično tapšanje… »