Izvor: Dojče vele arhiva vesti 25.04.2016

Vučićeva računica se isplatila

Dojče vele 25.04.2016
U Srbiji ostaje skoro sve po starom – Vučićeva stranka je treći put u četiri godine postala najjača politička grupacija. Opozicija ostaje nemoćna, samo je desni rub zahvaljujući Šešelju postao parlamentarno vidljiv. Aleksandar Vučić je… »

Predsednički izbori u Austriji – zaokret udesno

Dojče vele 25.04.2016
Norbert Hofer, funkcioner austrijske Slobodarske partije, ubedljivi je pobednik prvog kruga predsedničkih izbora u „Alpskoj republici“. To svi tumače kao zaokret udesno. U prvom krugu predsedničkih izbora u Austriji, ubedljivo je pobedio kandidat… »

„Vučić ima međunarodnu reputaciju“

Dojče vele 25.04.2016
„Vučić je jedini mogao da okupi parlamentarnu većinu i dobije poverenje građana“, kaže u intervjuu za DW Norbert Bekman-Dirkes, šef kancelarije fondacije Konrad Adenauer u Beogradu. Veruje da vladu čekaju teške reforme. DW: Apsolutna većina… »

Obama i Merkel – pravi prijatelji

Dojče vele 25.04.2016
Angela Merkel i Barak Obama su u Hanoveru demonstrirali veliko prijateljstvo. Iza toga su projekti sklapanja sporazuma TTIP, ali i novih akcija NATO. „Dragi Barače...“ – tako se nemačka kancelarka Angela Merkel obratila američkom predsedniku… »

Samostalno ili u koaliciji?

Dojče vele 25.04.2016
Nakon što se stišala početna euforija oko fantastičnog i nikad zabeleženog rezultata Srpske napredne stranke na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, počeli su da stižu i prvi skeptični tonovi. Vladimir Milutinović, urednik internet-portala… »

Ubedljiva pobeda u nejednakoj borbi

Dojče vele 25.04.2016
Vučić se u svojoj „neograničenoj moći sada oseća potvrđen narodnom voljom pa se ne mogu očekivati ni velike medijske slobode ni bolje demokratsko ophođenje prema opoziciji“, piše štampa na nemačkom jeziku nakon izbora. Švajcarski Noje… »

Šarenim balonima na vladu

Dojče vele 25.04.2016
Oni su lice „Šarene revolucije“ – studenti pokreta „Protestujem“ u Makedoniji. Elizabeta Miloševska je provela sa njima jedan dan i prenela nam svoje utiske. Stefan je umoran, iako se sastajemo u 12 sati pred Arhitektonskim fakultetom. Po… »

Sporna marama u školama

Dojče vele 25.04.2016
Sud za rad odbacio je žalbu berlinske nastavnice na zabranu nošenja marame, pozvavši se na berlinski Zakon o neutralnosti. No, Ustavni sud je u martu 2015. generalnu zabranu nošenja marame proglasio neustavnom. Radi se o velikom političkom presedanu… »

Između depresije i nade

Dojče vele 25.04.2016
Godinu dana nakon katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Nepal i dalje se ne može govoriti o normalnom životu u najviše pogođenom regionu. Obnova teče sporo, a ljudima se čini da su ostavljeni na cedilu. Izgubili smo sve naše snove“, tužno… »

Vučić je ostao sam na vrhu

Dojče vele 25.04.2016
Rezultat Srpske napredne stranke obavezuje je da sama vlada, smatraju sagovornici Dojče velea. Sada na red konačno dolazi ispunjavanje obećanja. Izborne neregularnosti bile su ogromne, kažu naši sagovornici. Apsolutna većina, pobednički govor sa… »