Izvor: Glas Amerike arhiva vesti 25.04.2016

Zapadni mediji o izborima u Srbiji

Glas Amerike 25.04.2016
Svetski mediji javljaju o ubedljivoj pobedi stranke premijera Vučića na prevremenim izborima u Srbiji, ali i ukazuju na novo jačanje ultradesnice. Prozapadni premijer Srbije Aleksandar Vučić dobio je ubedljivu podršku svojoj politici usmerenoj ka… »

Vučić: Nova vlada početkom juna

Glas Amerike 25.04.2016
Prvi dan posle izbora u Srbiji protekao je uglavnom u prebrojavanju glasova i mandata, ali i razmišljanju o novoj Vladi. Svoje mišljenje o izborima dale i posmatračke misije, Nova Vlada Srbije biće formirana najkasnije početkom juna, najavio je danas… »

Obama: Još 250 specijalaca u Siriju

Glas Amerike 25.04.2016
Američki predsednik Barak Obama je danas rekao da će odobriti slanje još oko 250 specijalaca u Siriju kako bi se ojačao napredak postignut u borbi protiv Islamske države. Obama je danas u Hanoveru u Nemačkoj rekao da je mali broj pripadnika… »

Brisel: Srbiji potrebna snažna vlada

Glas Amerike 25.04.2016
Prve evropske reakcije na izbore u Srbii su naglašeno pozitivne - pozdravlja se perspektiva nastavka evropskih integracija zemlje i započetih reformi za šta Srbiji, kako je u svojoj poruci naglasio evropski komesar Han treba snažna vlada. U svjetlu… »

Uspeh ekstremne desnice na izborima u Austriji

Glas Amerike 25.04.2016
Austrijska anti-imigraciona desničarska Stranka slobode je pobedila u prvom krugu predsedničkih izbora, osvojivši preko 35 posto glasova i ostavivši iza sebe pet rivala, uključujući kandidate vladajuće koalicije. Norbert Hofer, koji se kandidovao… »

UN osudile Severnu Koreju

Glas Amerike 25.04.2016
Savet bezbednosti UN-a je osudio Severnu Koreju za subotnje lansiranje balističkog projektila sa podmornice nazvavši to “još jednim ozbiljnim kršenjem” postojećih rezolucija UN-a. U saopštenju izdatom juče savet je naveo da te aktivnosti… »

Deset miliona dolara žrtvama Černobila

Glas Amerike 25.04.2016
Sjedinjene Države su obećale 10 miliona dolara pomoći žrtvama katastrofe u Černobilu u okviru obeležavanja tridesete godišnjice te, kako se veruje, najveće nuklearne nesreće na svetu. 26. aprila 1986. godine u Memorijalnoj atomskoj elektrani… »

EU učvršćuje dogovor sa Turskom

Glas Amerike 25.04.2016
Posljednja posjeta visokih evropskih zvaničnika Turskoj je nastojanje Brisela da osigura punu implementaciju sporazuma koji je EU postigla sa Turskom oko provodjenja zajedničkog plana rješavanja migrantske krize. Na kritike da su u razgovorima sa… »

SAD: Nastavak snažnih odnosa sa Srbijom

Glas Amerike 25.04.2016
U prvoj reakciji Stejt Departmenta na izbore u Srbiji, portparol Džon Kirbi ocenio je da su, prema preliminarnim izveštajima medjunarodnih posmatračkih grupa, izbori uopšteno gledano sprovedeni u skladu sa zakonom. "Čestitamo gradjanima Srbije na… »

Slede izbori u pet severoistočnih država

Glas Amerike 25.04.2016
Sledeći veliki test u predsedničkoj kampanji SAD dolazi u utorak, kada će primarne izbore održati pet država - Konektikat, Delavar, Merilend, Pensilvanija i Roud Ajlend. Dva predsednička favorita - republikanac Donald Trump i demokrata Hilari… »