Balkan arhiva vesti 29.04.2016

Ponovo razbijena dvojezična tabla u Vukovaru

Al Jazeera 29.04.2016
Po Vukovaru su sa zgrada državnih institucija više puta postavljane i skidane ploče s nazivima na dva pisma i jezika. Na zgradi vukovarske policijske postaje u petak oko podneva ponovno je razbijena dvojezična ploča s nazivom ustanove na latiničnom… »

Hrvati ponovo šize: Srbi ne mogu da sude za ratne zločine - to je ludo!

Vesti online 29.04.2016
"Hrvatska ne blokira pregovore Srbije za ulazak u EU, već traži ispunjavanje svih kriterijum, pre svega ukidanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji za zločine počinjene u ratu na području bivše Jugoslavije", izjavio je u petak hrvatski ministar… »

AFP: U Hrvatskoj nostalgija za nacističkom prošlošću

B92 29.04.2016
Zagreb -- Ustašku NDH u kojoj je ubijeno na stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma njeni moderni simpatizeri vide kao preteču današnje Hrvatske, piše AFP. Francuska agencija u tekstu navodi i poslednji primer komemoracije u Jasenovcu, za koju kažu da… »

Vlada Republike Srpske obustavila sve isplate iz budžeta

N1 Info 29.04.2016
Vlada Republike Srpske nedavno je zbog manjka novca donela zaključak kojim je svim ministarstvima naređeno da do daljeg obustave sve isplate iz budžeta. Zaključak, koji je donet sredinom aprila, potpisala je premijerka Republike Srpske Željka… »

Pravoslavcima u Crnoj Gori dve uskršnje poslanice

Večernje novosti 29.04.2016
Pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori i ove godine upućene su dve uskršnje poslanice, mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihaila i mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohija. Pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori i ove… »

Kovač: Hrvatska ne blokira Srbiju

RTV 29.04.2016
BRATISLAVA - Hrvatska ne blokira pregovore Srbije za ulazak u EU, već traži ispunjavanje svih kriterijum, pre svega ukidanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji za zločine počinjene u ratu na području bivše Jugoslavije, izjavio je danas hrvatski… »

Kitarović:Ne blokiramo Srbiju, tražimo da ispuni uslove EU

RTV 29.04.2016
ZAGREB - Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je, govoreći o odnosima sa Srbijom, da "ono što Hrvatska traži nije nikakvo bilateralno pitanje, nego pitanje ispunjavanja pristupnih kriterijuma", istih oni koje je i sama Hrvatska… »

Hrvatska predsednica čestitala Uskrs

B92 29.04.2016
Zagreb -- Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uputila je čestitku vernicima koji slave Uskrs prema julijanskom kalendaru. "Svim vernicima koji Uskrs slave prema julijanskom kalendaru srdačno čestitam najveći hrišćanski praznik, sa željom… »

Dodik pisao UN, žali se na pravosuđe BiH i SIPA

B92 29.04.2016
Banjaluka -- Predsednik RS Milorad Dodik je u pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki-Munu izneo optužbe na račun pravosudnih institucija BiH. Dodik u popratnom pismu, poslatom uz izveštaj RS Savetu bezbednosti UN u kojem RS daje svoje viđenje stanja u… »

Zahtev hagu: Karadžić traži da se obelodani snimak razgovora sa Deronjićem

Blic 29.04.2016
Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Žalbenog veća haškog tribunala da naloži tužilaštvu da obelodani snimak presretnutog razgovora vođenog 13. jula 1995. godine između njega i Miroslava Deronjića. U zahtevu se… »