Ekonomija arhiva vesti 29.04.2016

Vučić: Lično ću razgovarati sa radnicima i vlasnicima „Jure“ u Leskovcu (VIDEO)

Jugmedia 29.04.2016
LESKOVAC – Premijer Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će se postarati da lično razgovara sa vlasnicima i radnicima fabrike elektro-kablova Jura u Leskovcu, koji su ovih dana organizovali petnaestominutni štrajk zbog navodne torture vlasnika… »

"Ako je bilo silovanja i pelena, neko da odgovara"

B92 29.04.2016
Beograd -- Ministar za rad Aleksandar Vulin pozvao je tužilaštvo da istraži da li je bilo zlostavljanja, pa čak i silovanja radnika u kompaniji "Jura" u Leskovcu. Prema njegovim rečima, takve optužbe prevazilaze nadležnosti Inspekcije rada, a… »

Wall Street: Indeksi pali, Apple i dalje pod pritiskom

Gde investirati 29.04.2016
Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija pale jer je ulagače razočarala japanska centralna banka (BOJ) koja nije olabavila monetarnu politiku, a na oprez ih je navelo i usporavanje rasta američke ekonomije. Dow Jones pao je 1,16 posto, na 17.832… »

Nacionalni interes: Australija blokirala prodaju poljoprivrednog zemljišta kineskoj kompaniji

Gde investirati 29.04.2016
Nadležno regulatorno telo Australije koje razmatra strane investicije u zemlji (Foreign Investment Review Board – FIRB) preporučilo je vladi da ne odobri prodaju najvećeg privatnog australijskog zemljišnog poseda kineskom konzorciju “jer je u… »

Sirija: Novi dogovor o prekidu sukoba, Alepo isključen iz sporazuma

Gde investirati 29.04.2016
Američko-ruski sporazum koji predviđa prekid borbi na dva fronta u Siriji, ali isključuju grad Alepo, poprište oštrih borbi, stupit će na snagu sutra u zoru, saopštiliili su danas američki, sirijski i ruski izvori. Primirje između vladinih snaga… »

Privredni rast u evrzoni u prvom tromesečju neočekivano udvostručen

Beta 29.04.2016
Ekonomski rast u evrozoni je u prvom tromesečju ove godine bio 0,6 odsto veći nego u prethodnom kvartalu, što najzad ukazuje na oporavak regiona od finansijske krize koja je počela 2008. godine. Agencija EU za statistiku Eurostat saopštila je da je… »

Spasavanje stočara od ucena nakupaca

Dnevnik 29.04.2016
Narednog meseca očekuje se početak otkupa svinja i prerada mesa u novootvorenoj klanici „Mitros”, a dolazak investitora, austrijske kompanije. Gerlinger, ne znači samo oživljavanje proizvodnje u ovoj kompaniji već i šansu da se sremski i… »

Goldstin: Rast u Srbiji brži nego što smo očekivali

Dnevnik 29.04.2016
Regionalna direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin izjavila je danas da je Srbija zabeležila brži pozitivan rast nego što se očekivalo, a kao rezultat region kao celina raste. Poslednja procena Svetske banke za ovu godinu je da… »

Veliki padovi na svetskim berzama

Novi magazin 29.04.2016
Tehnološke kompanije zabeležile su danas velike gubitke na Vol stritu, pošto su i druge svetske berze trgovanje završile duboko u crvenom. Akcije na evropskim berzama otišle su nadole iako zvanični podaci pokazuju da je privreda evrozone u prvom… »

Dostavljeno 91.537 M-4 prijava PIO Fondu, rok kraj aprila

Dnevnik 29.04.2016
Poslodavci imaju zakonski rok da do kraja aprila podnesu PIO fondu prijave M-4 za prethodnu godinu, odnosno dokaze o plaćenim doprinosima za zaposlene. Zaključno sa jučerašnjim danom fondu je podneto 91.537 takvih prijava, a većina poslodavaca je to… »