Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 29.04.2016

Toplotni talas u Indiji odnio više od 300 života

Slobodna Evropa 29.04.2016
Toplotni talas u Indiji odneo je više od 300 života tokom aprila, a zvaničnici su u pojedinim oblastima zabranili kuvanje tokom dana kako bi spriječili požare u kojima je poginulo skoro 80 ljudi. U istočnoj indijskoj državi Bihar zabranjeno je… »

Sirija: Stupa na snagu američko-ruski sporazum o prekidu borbi

Slobodna Evropa 29.04.2016
-ruski sporazum koji predviđa prekid borbi na dva fronta u Siriji, ali isključuju grad Alep, poprište oštrih borbi, stupit će na snagu sutra u zoru, saopćili su danas američki, sirijski i ruski izvori. Primirje između vladinih snaga i… »

U Vukovaru ponovo razbijena dvojezična tabla

Slobodna Evropa 29.04.2016
Na zgradi vukovarske policijske stanice je u petak, 29. aprila, oko podneva ponovo je razbijena dvojezična tabla sa nazivom ustanove na latiničnom i ćiriličnom pismu, potvrdila je vukovarsko-sremska policija. Iz policije nijesu mogli da potvrditi da… »

Počeo drugi krug izbora u Iranu

Slobodna Evropa 29.04.2016
U Iranu je počelo glasanje u drugom krugu parlamentarnih izbora. Bira se 68 od 290 mjesta u parlamentu koja nisu podijeljena u prvom krugu održanom 26. februara, a reformatori se nadaju da će potvrditi dobar rezultat iz prvog kruga. Drugi krug održava… »

Privremeno obustavljen rad Velikog hadronskog sudarača

Slobodna Evropa 29.04.2016
Naučnici su danas bili primorani da privremeno obustave rad najvećeg svetskog akceleratora čestica, Velikog hadronskog sudarača, jer je u složenu mašinu ušla lasica. Portparol Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) Arno Marsolije… »

Sirija: Za sedam dana ubijena 123 civila

Slobodna Evropa 29.04.2016
Tokom posljednjih sedam dana u vazdušnim udarima na području Alepa pod kontrolom pobunjenika, ubijeno je 123 civila, među kojima 18 djece, saopštila je danas "Sirijska opservatorija za ljudska prava". U saopštenju "Opservatorije" sa sjedištem u… »

Kazne za napad na bolnicu u Kunduzu

Slobodna Evropa 29.04.2016
Američka vojska je preduzela mjere protiv 16 pripadnika oružanih snaga zbog zračnog udara izvršenog 3. oktobra u afganistanskom gradu Kunduzu u kojem je uništena bolnica koju je vodila međunarodna humanitarna organizacija Ljekari bez granica. Nakon… »

Ruska štampa o izborima u Srbiji: Politika ravnoteže i jačanje Šešelja

Slobodna Evropa 29.04.2016
Piše: Yulia Petrovskaya Na dan parlamentarnih izbora i nakon glasanja, ruska štampa je objavila veliki broj izveštaja svojih dopisnika iz Beograda i članaka moskovskih analitičara, koji uglavnom tumače vanredne izbore kao "izjašnjenje srpskih… »

Rusija pozvala ambasadora Poljske da protestuje zbog Noćnih vukova

Slobodna Evropa 29.04.2016
Poljska ambasadorica u Rusiji Katarzyna Pelczynska Nalecz pozvano je u rusko ministartsvo vanjskih poslova u petak, izjavio je predstavnik ambasade Reutersu. Agnecija RIA je izvjestila da je ambasador pozvan zbog toga što je Poljska ponovo odbila da… »

Rusija: Počela ofanziva protiv IDIL - a u Raki i Deir ez Zoru

Slobodna Evropa 29.04.2016
Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama u Ženevi Aleksij Borodavkin izjavio je da je sirijska armija uz podršku ruskih snaga, započela ofanizivu čiji je cilje da se od militanata "Islamske države" (IDIL) povrate gradovi Deir ez Zoir i njihovo… »