Izvor: Slobodna Evropa/Svet arhiva vesti 29.04.2016

U Norveškoj se srušio helikopter sa 14 ljudi

Slobodna Evropa 29.04.2016
Helikopter sa 14 ljudi srušio se blizu grada Bergen na sjeveru Norveške, saopštila je policija u petak 29. aprila. Portparol policije Morten Kronen izjavio je da je helikopter "potpuno uništen". Kronen je rekao da je bilo "izvještaja o eksploziji i… »

Jutros ponovo sukobi u Parizu, dvadesetak privedenih

Slobodna Evropa 29.04.2016
Više desetina demonstranata sukobilo se rano u petak ujutro s policijom u centru Pariza, pošto su odbili da se raziđu, a 24 osobe su privedene. Demonstranti su na policiju bacali komade betona i palili vozila. Policija je saopštila da se oko 100… »

Ulični protesti nakon Trumpovog skupa u Kaliforniji

Slobodna Evropa 29.04.2016
Više stotina osoba okupilo se u Kosta Mesi u Kaliforniji kako bi protestovali protiv Donalda Trumpa koji je održavao skup u tom gradu. Protesti su izmakli kontroli, a nakon sukoba demonstranata sa policijom i učesnicima skupa, a oko dvadeset osoba je… »

Sirija: Stupa na snagu američko-ruski sporazum o prekidu borbi

Slobodna Evropa 29.04.2016
-ruski sporazum koji predviđa prekid borbi na dva fronta u Siriji, ali isključuju grad Alep, poprište oštrih borbi, stupit će na snagu sutra u zoru, saopćili su danas američki, sirijski i ruski izvori. Primirje između vladinih snaga i… »

Ljekari bez granica: Broj žrtava u bolnici u Alepu porastao na 50

Slobodna Evropa 29.04.2016
Broj poginulih civila u vazdušnim napadima sirijske vojske na bolnicu i stambene četvrti u Alepu popeo se na 50, saopštila je danas organizacija Ljekari bez granica (Medecins sans Frontieres). Sirijska vojska bombardovala je u četvrtak bolnicu Kuds u… »

Toplotni talas u Indiji odnio više od 300 života

Slobodna Evropa 29.04.2016
Toplotni talas u Indiji odneo je više od 300 života tokom aprila, a zvaničnici su u pojedinim oblastima zabranili kuvanje tokom dana kako bi spriječili požare u kojima je poginulo skoro 80 ljudi. U istočnoj indijskoj državi Bihar zabranjeno je… »

Počeo drugi krug izbora u Iranu

Slobodna Evropa 29.04.2016
U Iranu je počelo glasanje u drugom krugu parlamentarnih izbora. Bira se 68 od 290 mjesta u parlamentu koja nisu podijeljena u prvom krugu održanom 26. februara, a reformatori se nadaju da će potvrditi dobar rezultat iz prvog kruga. Drugi krug održava… »

Sirija: Za sedam dana ubijena 123 civila

Slobodna Evropa 29.04.2016
Tokom posljednjih sedam dana u vazdušnim udarima na području Alepa pod kontrolom pobunjenika, ubijeno je 123 civila, među kojima 18 djece, saopštila je danas "Sirijska opservatorija za ljudska prava". U saopštenju "Opservatorije" sa sjedištem u… »

Kazne za napad na bolnicu u Kunduzu

Slobodna Evropa 29.04.2016
Američka vojska je preduzela mjere protiv 16 pripadnika oružanih snaga zbog zračnog udara izvršenog 3. oktobra u afganistanskom gradu Kunduzu u kojem je uništena bolnica koju je vodila međunarodna humanitarna organizacija Ljekari bez granica. Nakon… »

Rusija pozvala ambasadora Poljske da protestuje zbog Noćnih vukova

Slobodna Evropa 29.04.2016
Poljska ambasadorica u Rusiji Katarzyna Pelczynska Nalecz pozvano je u rusko ministartsvo vanjskih poslova u petak, izjavio je predstavnik ambasade Reutersu. Agnecija RIA je izvjestila da je ambasador pozvan zbog toga što je Poljska ponovo odbila da… »