Društvo arhiva vesti 06.05.2016

Vlada poništila konkurs za nauku, Verbić će ponuditi ostavku

SEEbiz 06.05.2016
BEOGRAD - Vlada Srbije danas je većinom glasova poništila konkurs za finansiranje naučnih projekata. Naučnici, čije primedbe nisu usvojene pred raspisivanje poništenog konkursa, žale ali i tvrde da je to prilika da Ministarstvo uvidi i ispravi… »

Strojevi korak, svi kao jedan - elita Srbije foto

Mondo 06.05.2016
Jedinica Garde Vojske Srbije (VS) obeležila je danas 186 godina od osnivanja u kasarni Dedinje u Beogradu. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je na svečanosti da su dosadašnjim radom i zalaganjem pripadnici Garde VS zaslužili divljenje i… »

Konstituirajuća sjednica nove Skupštine Srbije do 4. juna

Slobodna Evropa 06.05.2016
Novi saziv Skupštine Srbije trebalo bi da bude konstituisan do 4. juna, odnosno 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, a prvu sedmicu novog saziva zakazuje dosadašnja predsjednica parlamenta Maja Gojković. Republička izborna komisija… »

OBIČAJI NA ĐURĐEVDAN: Ne spavaj, idi u polje i gađaj simpatiju

Press 06.05.2016
Običaji i verovanja u srpskom narodu su postojali i pre nego što je primljeno hrišćanstvo. Foto:pink.rs Đurđevdan je praznik uz koji se povezuju brojni narodni običaji i magijske radnje za zaštitu, zdravlje i plodnost, a povezuje se i sa udajom i… »

Rat je počeo na Đurđevdan

Politika 06.05.2016
Devetnaestogodišnji vojnik iz Kavadaraca ubijen je 6. maja 1991. ispred vojne komande u Splitu, koju je opsedalo više od 30.000 razularenih demonstranata, a nikada se nije saznalo ko je ispalio smrtonosni hitac. Krvavi raspad bivše Jugoslavije… »

Pad gledanosti ili pad političkog rejtinga

Politika 06.05.2016
Prema nezvaničnim podacima do kojih je naš list došao, ukupan auditorijum prvog programa Televizije Vojvodine u aprilu je bio najmanji u poslednjih pet godina. Novi Sad – Kolika je gledanost Radio-televizije Vojvodine ostala je misterija i posle… »

Udar na kamp u Idlibu, stradali deseci izbjeglica

Al Jazeera 06.05.2016
Zamjenik glavnog sekretara UN-a za humanitarne poslove Stephen O'Brien rekao je kako bi se udari na izbjeglički kamp u sirijskoj pokrajini Idlib mogli okarakterizirati kao ratni zločin i zatražio hitnu istragu o tom slučaju. U zračnim udarima na… »

Sutra pretežno sunčano, temperatura do 23 stepena

Novi magazin 06.05.2016
U Srbiji se sutra očekuje pretežno sunčano vreme, uz lokalni srazvoj oblačnosti, popodne i uveče mogući su kratkotrajni pljuskovi, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. Jutarnja temperatura oko 6 stepeni, a najviša dnevna od 18 do 23… »

Poverenik pokrenuo postupak nadzora u Obrenovcu

Novi magazin 06.05.2016
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da je pokrenuo nadzor nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u beogradskoj opštini Obrenovac posle informacije da su lični podaci velikog… »

Mali pomak u ostvarivanju prava LGBT zajednice u Srbiji

EurActiv 06.05.2016
Gej lezbejski info centar saopštio je 6. maja da je Srbija zabeležila blagi pomak u ostvarivanju prava LGBT zajednice i da je prema godišnjem izveštaju Rejnbou Evropa (Rainbow Europe) ostvarenost prava te zajednice 34%. Iz tog centra upozoravaju da… »