Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 06.05.2016

Erdogan Evropi: Idite svojim putem, mi ćemo svojim

Al Jazeera 06.05.2016
Turska neće promijeniti svoje antiterorističke zakone što je EU postavila kao uvjet za ukidanje viza turskim državljanima. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je danas da Turska neće promijeniti svoje antiterorističke zakone što je… »

MMF: Rusija i većina susjeda ostaju u recesiji

Al Jazeera 06.05.2016
Uspon populističkih stranaka, slab rast globalne ekonomije i starenje stanovnika otežavaju situaciju u regiji CESEE. Međunarodni monetarni fond (MMF) je priopćio da će Rusija i većina njezinih susjeda, zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, ostati u… »

Video: Napad pištoljem na turskog novinara

Al Jazeera 06.05.2016
Glavni urednik Cumhuriyeta napadnut je ispred suda, gdje se brani od optužbi da je odao državne tajne. Turski novinar Can Dundar, glavni urednik dnevnog lista Cumhuriyet, napadnut je vatrenim oružjem ispred suda u Istanbulu, gdje zajedno sa kolegom… »

Kim hvali nuklearna dostignuća Pjongjanga

Al Jazeera 06.05.2016
U Sjevernoj Koreji je počeo kongres vladajuće Radničke partije, na kojem bi Kim Jong-un trebao dodatno učvrstiti kontrolu. Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un otvorio je u petak sedmi kongres Radničke partije Sjeverne Koreje, na kojem je pohvalio… »

Uzorano slovo 'U'

Al Jazeera 06.05.2016
U selu Dvrsnica neko je traktorom izorao ustaški simbol velikih dimenzija, pišu hrvatski mediji. Na jednoj od njiva u selu Dvrsnica u Popovom polju na jugu Bosne i Hercegovine, neko je traktorom izorao ustaški simbol - slovo "U" velikih dimenzija… »

SAD i Rusija o ostavci Davutoglua

Al Jazeera 06.05.2016
Ahmet Davutoglu je podnio ostavku na funkciju predsjednika vladajuće Stranke pravde i razvoja, što podrazumijeva da više neće biti ni premijer. Sjedinjene Američke Države i Rusija su poručili da ostavka turskog premijera Ahmeta Davutoglua neće… »

Foreign Policy: Hasanbegović osvjedočeni fašist

Al Jazeera 06.05.2016
Otkako je došao na vlast, Zlatko Hasanbegović nije ničim ublažio svoj radikalizam, upozorava američki Foreign Policy. Na mjestu ministra kulture u novoj hrvatskoj vladi nalazi se ultradesničar i osvjedočeni fašist Zlatko Hasanbegović, koji svojim… »

NATO: Rusija će zažaliti napad na članicu

Al Jazeera 06.05.2016
Zamjenik glavnog tajnika NATO-a poručio je da će se Rusija suočiti s brzim odgovorom ako pokuša napasti članicu Saveza. Zamjenik glavnog tajnika NATO-a, veleposlanik Alexander Vershbow, kazao je u petak u Budvi tijekom održavanja 2BS Foruma da NATO… »

Video: Napad nakon pobune u zatvoru u Hami

Al Jazeera 06.05.2016
Više od 800 zatvorenika početkom sedmice počelo je pobunu zbog premještanja u vojni zatvor pored Damaska. Sirijske snage sigurnosti započele su napad na zatvor u Hami, gradu u centralnom dijelu zemlje, gdje je početkom sedmice izbila pobuna više od… »

Jake mjere sigurnosti na otvaranju Ferhadije

Al Jazeera 06.05.2016
Više od hiljadu policajaca osiguravat će svečano otvaranje Ferhad-pašine džamije u Banjoj Luci. Štab Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske “Ferhadija 2016.“ od danas je u stalnom zasjedanju, uoči sutrašnjeg otvaranja… »