Izvor: Dnevnik/Ekonomija arhiva vesti 06.05.2016

MMF nam predviđa rast 1,8 odsto

Dnevnik 06.05.2016
Međunarodni monetarni fond zadržao je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije na 1,8 odsto za ovu godinu, dok za 2017. predviđa. rast od 2,3 odsto. U objavljenom izveštaju za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu, MMF prognozira pad… »

Matijević: Ako prodam Tenisu, uložiću u PKB

Dnevnik 06.05.2016
Vlasnik Industrije mesa „Matijević” Petar Matijević za B-92 kaže da će, ukoliko deo kompanije proda Tenisu, novac uložiti u beogradski PKB. Na pitanje šta bi uradio s novcem od eventualne prodaje nemačkoj klaničnoj industriji i da li bi možda… »

Predstavnici Železare sledeće nedelje u Kini

Dnevnik 06.05.2016
Direktor Železare Smederevo Peter Kamaraš razovarao je danas sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mančangom o predstojećim aktivnostima u procesu preuzmanja. srpske farbike od strane novog vlasnika, kompanije Hestil, saopštila je… »

Kukuruzu cena raste li raste

Dnevnik 06.05.2016
Skraćena radna nedelja je donela manji promet, ali i opšti rast cena na organizovanom berzanskom tržištu u Novom Sadu. U periodu smo za koji nije karakteristično da cene kontinuirano rastu, osim ako vegetativna kondicija useva i prenete zalihe… »

Paorima zajmovi s kamatom od svega tri odsto

Dnevnik 06.05.2016
Kredite namenjene poljoprivrednicima država subvencioniše i ove godine. Zahvaljujući pomenutoj pomoći, kamata je za dinarska sredstva snižena. i za paore koji uzmu zajam ona je svega tri odsto na godišnjem nivou. Pomenuta kamata je gotovo kao poklon… »

Cene hrane idu naviše

Dnevnik 06.05.2016
Svetske cene ključnih namirnica su u aprilu porasle treći uzastopni mesec, posle četiri godine pada. FAO indeks cena hrane, koji meri mesečne promene u korpi žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera, iznosio je u aprilu prosečni 151,8… »

Investitori traže inženjere, a njih je malo

Dnevnik 06.05.2016
Gotovo svi mladi koji završe neki od tehničkih fakulteta brzo i lako dobijaju posao, dok u isto vreme na evidenciji nezaposlenih. ima nekoliko hiljada pravnika, ekonomista, sociologa, filozofa i drugih mladih obrazovanih lica čije su šanse da dođu do… »

Na svetskoj pijaci zarađena 692 miliona

Dnevnik 06.05.2016
Raspoloživi podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije pokazuju da je u bilansu razmene poljoprivrede i prehrambene. industrije Srbije s inostranstvom od januara do marta 2016. godine ostvarena vrednost izvoza od 692,2 miliona dolara, što… »