Izvor: Dojče vele arhiva vesti 06.05.2016

Prljavi dogovor sa Turskom

Dojče vele 06.05.2016
Evropska unija uopšte nije smela da sklopi sporazum o izbeglicama sa Turskom. Jednostavno je licemerno to što se EU sada pravi kao da je odjednom otkrila demokratske nedostatke Ankare, smatra Barbara Vezel. Naravno da je to ucena. Vlada u Ankari je bez… »

Čudesna srpska izborna matematika

Dojče vele 06.05.2016
Šta znače brojke? Na izborima u Srbiji se pokazalo da mogućnosti matematike ni izdaleka nisu iscrpljene. Neregularnosti – na sve strane. Evo kako situaciju rezimira dopisnik agencije dpa Tomas Braj. Vlada i opozicija u Srbiji su se međusobno… »

Propisima protiv NATO

Dojče vele 06.05.2016
Pre 17 godina, usred rata na Kosovu, NATO je poslao jedan strateški važan voz na rumunsko-srpsku granicu. Voz je već bio blizu cilja, kada je naišao na upravnika jedne rumunske seoske železničke stanice. Selo se zove Pijelešti, a upravnik… »

Zašto baš papa?

Dojče vele 06.05.2016
Papi Franji je danas (6.5.) u Vatikanu uručena „Karlova nagrada“. Zašto baš on dobija tu najstariju evropsko-političku nagradu Nemačke? Zašto je pola Ahena otišlo u Rim i ko je bio Karlo Veliki? Karlovu nagradu od 1950. godine dodeljuje jedno… »

Vreme kada su rušene džamije

Dojče vele 06.05.2016
U Banjaluci se u subotu (7.9.) svečano otvara obnovljena džamija Ferhadija, čemu će prisustvovati visoki zvaničnici i iz BiH i iz inostranstva. Da li je to znak da su muslimani u Banjaluci dobrodošli i rado viđeni? „Najteže mi je kad se setim… »

Pisma sa crnim redovima

Dojče vele 06.05.2016
Kuća nam je ostala prazna. Prvo je umrla baba, a malo kasnije i deda. Nije dočekao da banda padne sa vlasti, niti da mu se sin vrati. Nije video ni nas kad smo se spakovali i krenuli na daleki put. Stojanu Steveu Tesichu Otac je otišao kada mi je bilo… »