Izvor: Gde investirati/Ekonomija arhiva vesti 06.05.2016

Aerodrom u prvom kvartalu ostvario neto profit od 497 miliona dinara

Gde investirati 06.05.2016
Beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” u prva tri meseca ove godine ostvario je neto dobit od 497,2 miliona dinara (oko četiri miliona evra). “Ukoliko bi se isključio jednokratan efekat uplate Uprave za javni dug Republike Srbije u prvom kvartalu… »

Azijske berze: Pad osmi dan zaredom

Gde investirati 06.05.2016
Loše raspoloženje na tržištima posledica je niza ovonedeljnih podataka koji pokazuju da se rast globalne ekonomije usporava. Na azijskim su berzama u petak cene akcija pale osmi dan zaredom jer su ulagači oprezni uoči izveštaja o zapošljavanju u… »

Veliki hakerski napad na najveće e-mail servise

Gde investirati 06.05.2016
Zbog velikih hakerskih napada i proboj podataka koji su pretrpeli Gmail, Yahoo Mail i Hotmail verovatno ćete razmotriti ažuriranje profila i lozinke. Izveštaj Reutersa je baziran na tvrdnjama bezbednosnog eksperta Alexa Holdena koji je osnivač… »

Snižen kreditni rejting Brazila

Gde investirati 06.05.2016
Ta je agencija u decembru snizila rejting Brazila u status ‘smeća’, a od tada se, poručio je juče Fitch, situacija u najvećem južnoameričkoj ekonomiji dodatno pogoršala. U ovoj godini očekuje se pad ekonomije za 3,8 posto zbog visokog nivoa… »

Koliko će koštati ukidanje novčanice od 500 evra i zašto je Španci zovu “Bin Laden”

Gde investirati 06.05.2016
Da li je odluka Evropske centralne banke da ukine novčanicu od 500 evra napredak u borbi protiv organizovanog kriminala ili početak kraja gotovine, pitanja su koje postavljaju nemački mediji. Mali je broj ljudi koji su do sada u rukama imali veliku… »

Veći prihodi Alibabe za 39%

Gde investirati 06.05.2016
U kvartalu koji je završio 31. marta prihodi firme dosegli su 3,7 milijardi dolara. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosili su 2,7 milijardi dolara. Najveća kineska internet trgovina, Alibaba, objavila je kako su joj prihodi u četvrtom kvartalu… »

Australija: Cene akcija porasle, nacionalna valuta oslabila

Gde investirati 06.05.2016
Cene akcija na berzi u Australiji porasle su četvrtu nedelju zaredom, podržane nagoveštajima da će Centralna banka narednih meseci dodatno olabaviti monetarnu politiku. Iako je na otvaranju bio u minusu 1,3 odsto, glavni indeks berze u Sidneju… »

Kina ulaže 11,9 milijardi dolara u vazduhoplovnu infrastrukturu

Gde investirati 06.05.2016
Ulaganja će se usredsrediti na vazdušne luke odnosno 11 ključnih projekata i 52 poboljšanja postojećih kapaciteta, rečeno je iz kineske Uprave za civilno vazduhoplovstvo (CAAC). Kina će ove godine u izgradnju vazduhoplovne infrastrukture uložiti… »

John Hardy: Kineski juan zaslužuje više pažnje od jena, evra ili dolara

Gde investirati 06.05.2016
Kineska valuta će zahtevati našu punu pažnju u narednim mesecima, ističe u analizi za Gdeinvestirati, direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Saxo Banci John Hardy. Prošlonedeljni sastanak Banke Japana (BOJ) prouzrokovao je cunami na… »

Shell: Pad dobiti, manje investicija

Gde investirati 06.05.2016
Pošto se poslovodstvo našlo pod pritiskom akcionara da smanji troškove, Shell će, s ranije planirane 33 milijarde, smanjiti ulaganja na 30 milijardi dolara. Britansko-holandska kompanija Royal Dutch Shell najavila je da će u ovoj godini smanjiti… »