Izvor: Gde investirati/Ekonomija arhiva vesti 06.05.2016

Konsolidovani gubitak Tigra smanjen na 505 miliona dinara

Gde investirati 06.05.2016
Pirotski holding Tigar objavio je da je minus na konsolidovanom nivou prošle godine iznosio 505,3 miliona dinara, što je smanjenje negativnog rezultata od 64,1 odsto. Konsolidovani poslovni prihod kompanije u 2015. dostigao je 2,8 milijardi dinara (rast… »

Azijske berze: Pad osmi dan zaredom

Gde investirati 06.05.2016
Loše raspoloženje na tržištima posledica je niza ovonedeljnih podataka koji pokazuju da se rast globalne ekonomije usporava. Na azijskim su berzama u petak cene akcija pale osmi dan zaredom jer su ulagači oprezni uoči izveštaja o zapošljavanju u… »

Veliki hakerski napad na najveće e-mail servise

Gde investirati 06.05.2016
Zbog velikih hakerskih napada i proboj podataka koji su pretrpeli Gmail, Yahoo Mail i Hotmail verovatno ćete razmotriti ažuriranje profila i lozinke. Izveštaj Reutersa je baziran na tvrdnjama bezbednosnog eksperta Alexa Holdena koji je osnivač… »

Snižen kreditni rejting Brazila

Gde investirati 06.05.2016
Ta je agencija u decembru snizila rejting Brazila u status ‘smeća’, a od tada se, poručio je juče Fitch, situacija u najvećem južnoameričkoj ekonomiji dodatno pogoršala. U ovoj godini očekuje se pad ekonomije za 3,8 posto zbog visokog nivoa… »

Koliko će koštati ukidanje novčanice od 500 evra i zašto je Španci zovu “Bin Laden”

Gde investirati 06.05.2016
Da li je odluka Evropske centralne banke da ukine novčanicu od 500 evra napredak u borbi protiv organizovanog kriminala ili početak kraja gotovine, pitanja su koje postavljaju nemački mediji. Mali je broj ljudi koji su do sada u rukama imali veliku… »

Veći prihodi Alibabe za 39%

Gde investirati 06.05.2016
U kvartalu koji je završio 31. marta prihodi firme dosegli su 3,7 milijardi dolara. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosili su 2,7 milijardi dolara. Najveća kineska internet trgovina, Alibaba, objavila je kako su joj prihodi u četvrtom kvartalu… »

Australija: Cene akcija porasle, nacionalna valuta oslabila

Gde investirati 06.05.2016
Cene akcija na berzi u Australiji porasle su četvrtu nedelju zaredom, podržane nagoveštajima da će Centralna banka narednih meseci dodatno olabaviti monetarnu politiku. Iako je na otvaranju bio u minusu 1,3 odsto, glavni indeks berze u Sidneju… »

Kina ulaže 11,9 milijardi dolara u vazduhoplovnu infrastrukturu

Gde investirati 06.05.2016
Ulaganja će se usredsrediti na vazdušne luke odnosno 11 ključnih projekata i 52 poboljšanja postojećih kapaciteta, rečeno je iz kineske Uprave za civilno vazduhoplovstvo (CAAC). Kina će ove godine u izgradnju vazduhoplovne infrastrukture uložiti… »

John Hardy: Kineski juan zaslužuje više pažnje od jena, evra ili dolara

Gde investirati 06.05.2016
Kineska valuta će zahtevati našu punu pažnju u narednim mesecima, ističe u analizi za Gdeinvestirati, direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Saxo Banci John Hardy. Prošlonedeljni sastanak Banke Japana (BOJ) prouzrokovao je cunami na… »

Shell: Pad dobiti, manje investicija

Gde investirati 06.05.2016
Pošto se poslovodstvo našlo pod pritiskom akcionara da smanji troškove, Shell će, s ranije planirane 33 milijarde, smanjiti ulaganja na 30 milijardi dolara. Britansko-holandska kompanija Royal Dutch Shell najavila je da će u ovoj godini smanjiti… »