Izvor: SEEbiz arhiva vesti 06.05.2016

Erdogan odbio bezvizni režim EU: Idite svojim putem

SEEbiz 06.05.2016
ANKARA - Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan odbio je ponudu Europske unije za uvođenje bezviznog režima u zamjenu za promjenu turskih zakona o terorizmu. "Mi ćemo ići svojim putem, a vi idite svojim", rekao je Erdogan, a prenosi BBC. Europska… »

MMF zadržao prognozu: Rast srpskog BDP-a 1,8% u ovoj godini

SEEbiz 06.05.2016
WASHINGTON – Međunarodni monetarni fond zadržao je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije na 1,8 odsto za ovu godinu, dok za 2017. predviđa rast od 2,3 odsto. U danas objavljenom izveštaju za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu… »

Janković će o rušenju Savamale razgovarati i s premijerom

SEEbiz 06.05.2016
BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković najavio je da će izveštaj postupanju policije tokom rušenja objekata u Savamali objaviti u ponedeljak, a da će ako treba o tom slučaju razgovarati i sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem… »

Vlada poništila konkurs za nauku, Verbić će ponuditi ostavku

SEEbiz 06.05.2016
BEOGRAD - Vlada Srbije danas je većinom glasova poništila konkurs za finansiranje naučnih projekata. Naučnici, čije primedbe nisu usvojene pred raspisivanje poništenog konkursa, žale ali i tvrde da je to prilika da Ministarstvo uvidi i ispravi… »

Matijević: Ako prodam Tönniesu, ulažem u PKB

SEEbiz 06.05.2016
BEOGRAD - Vlasnik Industrije mesa “Matijević, Petar Matijević za B92 kaže da će ukoliko deo kompanije proda Tönniesu, novac uložiti u beogradski PKB. Na pitanje šta bi uradio sa novcem od eventualne prodaje nemačkoj klaničnoj industriji i da li… »

Visoki povjerenik UN-a: Napad na izbjeglički kamp u Siriji namjerni ratni zločin

SEEbiz 06.05.2016
BEIRUT – Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid Ra'ad al Hussein smatra kako napad na izbjeglički kamp koji se u četvrtak dogodio blizu tursko-sirijske granice gotovo sigurno namjerni ratni zločin. "Pogođeno naselje na toj je… »

Vučić nije uspeo da učvrsti vlast, Srbija politički nestabilnija nego pre izbora

SEEbiz 06.05.2016
BEOGRAD - Na ponovljenim izborima na 15 biračkih mesta razrešena je praktično jedina dilema oko ulaska koalicije DSS Dveri u srpski parlament, i oni su nakon ponovljenog glasanja prešli cenzus. Iako je već ranije bilo jasno da su oni ubedljivi… »

Beogradska berza: Sojaprotein dobitnik dana, indeksi rasli

SEEbiz 06.05.2016
BEOGRAD - Poslednji dan u sedmici doneo je odličan promet od 288,5 miliona RSD (2,3 miliona EUR), ali u većoj meri zahvaljujući državnim dužničkim hartijama. Indeks BELEX15 ojačao je dodatnih 0,4% na 617,1 poen. Najprometnija akcija bio je… »

Wall Street: Stagnacija indeksa

SEEbiz 06.05.2016
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta. Dow Jones ojačao je 0,05 posto, na 17.660… »

Grčka: Opći štrajk zbog novih poreza i reforme mirovina

SEEbiz 06.05.2016
ATENA - U Grčkoj je u petak ujutro počeo 48-satni opći štrajk protiv porezne i mirovinske reforme koju prezadužena država mora provesti prema dogovoru sa stranim vjerovnicima postignutim prošle godine. Štrajk u organizaciji najvećih sindikata u… »