Izvor: SEEbiz/Ekonomija arhiva vesti 06.05.2016

MMF zadržao prognozu: Rast srpskog BDP-a 1,8% u ovoj godini

SEEbiz 06.05.2016
WASHINGTON – Međunarodni monetarni fond zadržao je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije na 1,8 odsto za ovu godinu, dok za 2017. predviđa rast od 2,3 odsto. U danas objavljenom izveštaju za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu… »

Matijević: Ako prodam Tönniesu, ulažem u PKB

SEEbiz 06.05.2016
BEOGRAD - Vlasnik Industrije mesa “Matijević, Petar Matijević za B92 kaže da će ukoliko deo kompanije proda Tönniesu, novac uložiti u beogradski PKB. Na pitanje šta bi uradio sa novcem od eventualne prodaje nemačkoj klaničnoj industriji i da li… »

Wall Street: Stagnacija indeksa

SEEbiz 06.05.2016
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni uoči objave izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta. Dow Jones ojačao je 0,05 posto, na 17.660… »

Grčka: Opći štrajk zbog novih poreza i reforme mirovina

SEEbiz 06.05.2016
ATENA - U Grčkoj je u petak ujutro počeo 48-satni opći štrajk protiv porezne i mirovinske reforme koju prezadužena država mora provesti prema dogovoru sa stranim vjerovnicima postignutim prošle godine. Štrajk u organizaciji najvećih sindikata u… »

Fitch snizio kreditni rejting Brazila dublje u smeće

SEEbiz 06.05.2016
BRASILIA – Agencija Fitch snizila je u četvrtak kreditni rejting Brazila dublje u neinvesticijsko područje, s BB%2B na BB, zbog oštrije nego što se očekivalo recesije i političke nesigurnosti. Ta je agencija u prosincu snizila rejting Brazila u… »

Grabar-Kitarović o Prevlaci: Bolje se dogovoriti nego ići na sud

SEEbiz 06.05.2016
PODGORICA - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak za podgorički neovisni dnevnik Vijesti da Crna Gora i Hrvatska trebaju još jednom pokušati dogovorom riješiti spor oko Prevlake, prije nego što se to pitanje iznese pred… »

Kina ukida monopol nad proizvodnjom soli nakon 2.000 godina

SEEbiz 06.05.2016
PEKING - Kina planira ukinuti dvije tisuće godina star monopol države nad proizvodnjom soli, ukidanjem kontrole nad cijenama i distribucijom jestive soli. Iako će proizvođači i dalje trebati imati licence vlade, kompanije će moći utvrđivati… »

Dalekovod: Gotovo udvostručena EBITDA

SEEbiz 06.05.2016
ZAGREB - Grupa Dalekovod je u prvom kvartalu ostvarila vrlo dobre poslovne rezultate. Kompanija je u ovom razdoblju ostvarila operativnu dobit prije amortizacije (EBITDA) u iznosu od 61,7 milijuna kuna, gotovo dvostruko više od one ostvarene u istom… »

Milanski fond Ambienta kupio pulsku cementaru

SEEbiz 06.05.2016
PULA - Pulska tvornica cementa, koja je osnovana još 1926. i obilježava devedesetu obljetnicu, ima novog vlasnika. Naime, londonski fond Argus Capital Partners II prodao je koncern Calucem, u čijem sastavu posluje i pulska tvornica, milanskom fondu… »

Silvano Hrelja ponovno predsjednik HSU-a

SEEbiz 06.05.2016
ZAGREB - Silvano Hrelja u petak je ponovno izabran za predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika (HSU), osvojivši na izbornoj skupštini stranke natpolovičnu većinu glasova. Nakon osam godina i dva predsjednička mandata na čelu HSU-a, dosadašnji… »