Izvor: Slobodna Evropa arhiva vesti 06.05.2016

Erdogan poručio EU: Vi svojim, mi svojim putem

Slobodna Evropa 06.05.2016
Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan poručio je EU da neće mijenjati antiteroristički zakon u zamjenu za bezvizni režim. "Mi ćemo ići svojim putem, a vi idite svojim", rekao je Erdogan, a prenosi BBC. Podsjećamo, Evropska unija je zatražila od… »

Kanada: Požar se i dalje širi, nastavljena evakuacija

Slobodna Evropa 06.05.2016
Kanadski zvaničnici su počeli evakuaciju hiljada ljudi iz radnih kampova severno od grada Fort Makmari zbog požara koji se i dalje širi u kanadskoj državi Alberta. Avionom je u četvrtak evakuisano 8.000 ljudi, a danas će biti nastavljena evakuacija… »

Turski sud osudio novinare opozicionog Cumhuriyeta

Slobodna Evropa 06.05.2016
Turski sud u petak je osudio dvojicu novinara na pet godina zatvora pod optužbama da su objavljivali državne tajne. Can Dundar i Erdem Gul, bivši urednik i šef dopisništva u Ankari vodećih opozicionih dnevnih novina Cumhuriyet, osuđeni su zbog… »

London: U trci za gradonačelnika vodi Sadik Kan

Slobodna Evropa 06.05.2016
Političar Laburističke partije Sadik Kan, sin vozača autobusa iz Pakistana, vodi u današnjoj trci za izbore gradonačelnika Londona, i bude pobedio, postao bi prvi musliman na čelu britanske prestonice. Kan za sada ima znatnu prednost, a konačni… »

Konstituirajuća sjednica nove Skupštine Srbije do 4. juna

Slobodna Evropa 06.05.2016
Novi saziv Skupštine Srbije trebalo bi da bude konstituisan do 4. juna, odnosno 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, a prvu sedmicu novog saziva zakazuje dosadašnja predsjednica parlamenta Maja Gojković. Republička izborna komisija… »

U Sjevernoj Koreji kongres radničke partije nakon 36 godina

Slobodna Evropa 06.05.2016
U Sjevernoj Koreji je počeo prvi kongres vladajuće Radničke partije u posljednjih 36 godina na kojem bi Kim Jong-un trebao dodatno učvrstiti kontrolu nad zemljom koja je sve izoliranija, zbog nastojanja da se domogne nuklearnog oružja. Zgrada u kojoj… »

Konačni rezultati izbora u Srbiji: U Skupštini 12 lista

Slobodna Evropa 06.05.2016
Republička izborna komisija objavila je konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, prema kojima će svoje predstavnike u novom skupštinskom sazivu imati sedam izbornih lista i pet manjinskih stranaka. Prema podacima RIK-a sa 8.377… »

Napad u Vršcu: Kamionetom na novinara

Slobodna Evropa 06.05.2016
Pančevačka policija uhapsila je osumnjičenog za napad na novinara portala E-Vršac Aleksandra Čupića. Njega je u četvrtak kamionetom pokušao da pregazi sin lokalnog biznismena. Čupić za Radio Slobodna Evropa kaže da ovo nije prvi slučaj napada… »

Nemačka očekuje da Turska sprovede sporazum EU-Turska

Slobodna Evropa 06.05.2016
Nemačka, glavni tvorac sporazuma EU-Turska o migrantima, insistira na tome da Ankara poštuje sporazum važan za rešavanje migrantske krize, što je znak zabrinutosti Berlina posle najave odlaska turskog premijera Ahmeta Davutoglua, navodi agencija… »

Kod Pule potonuo brod, 17 osoba spašeno

Slobodna Evropa 06.05.2016
Na sedam nautičkih milja od obale pulska pomorska policija spasila je ukupno sedamnaest osoba koje su skočile u moru s brodice koja je počela tonuti. Brzom intervencijom tročlane posade policijskog broda Pazin-P-201, spašeno je 15 stranih državljana… »