Balkan arhiva vesti 09.05.2016

Uhapšen zbog pisanja grafita "Smrt fašizmu - sloboda narodu"

Radio 021 09.05.2016
Aktivista stranke Radnička fronta Jovan Grkinić uhapšen je u Splitu zato što je napisao grafit "Smrt fašizmu - sloboda narodu". Na zidu splitskog bastiona "Kornaro" osvanuo je grafit "Smrt fašizmu – sloboda narodu", na istom mestu na kojem je ta… »

Kolinda im očitala bukvicu: Moderna Hrvatska počiva na pomirenju dece ustaša i partizana!

Kurir 09.05.2016
ZAGREB - Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je danas u obraćanju naciji da je u Hrvatskoj u poslednje vreme došlo do eskalacije "netolerancije, govora mržnje i veličanja propalih zločinačkih režima" i pozvala sunarodnike da ne… »

MUP zabranio Ravnogorski pokret u Crnoj Gori

RTS 09.05.2016
Rukovodilac Ministarstva unutrašnjih poslova Duško Marković doneo je rešenje kojim se zabranjuje registracija NVO "Ravnogorski pokret Crne Gore". Iz MUP je saopšteno da je rešenje o upisu ove NVO u Registar nevladinih udruženja doneto mimo znanja… »

SDA: Nikolić zamenjuje teze, RS koči evrointegracije BiH

RTV 09.05.2016
SARAJEVO - Stranka demokratske akcije (SDA) ocenila je danas kao neutemeljenu izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića o napretku Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i optužila Banja Luku za blokadu evropskog puta BiH. Nikolić je u nedelju na… »

Protesti: Albanci za Makedoniju bez predrasuda

Al Jazeera 09.05.2016
Deset hiljada pristalica opozicionih albanskih stranaka na protestima zatražilo državu u kojoj i Albanac može biti premijer. Gotovo deset hiljada Albanaca protestovalo je ispred zgrade Vlade Makedonije u Skoplju. Na početku okupljanja bila je… »

Kovač: Hrvatska ne blokira Srbiju, već joj pomaže

RTS 09.05.2016
Hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač tvrdi da zvanični Zagreb ne blokira Srbiju na putu prema evropskim integracijama, već joj pomaže da se transformiše i postane "zrela" za članstvo u EU. Miro Kovač je na tribini u Državnoj školi javne… »

Podgorica Nastavlja se potraga za nestalim dečakom Ognjenom Rakočevićem

Kurir 09.05.2016
PODGORICA - Policija, vojska, građani i ronioci danas nastavljaju potragu za dečakom Ognjenom Rakočevićem (11), koji je nestao u prošlu sredu, rano ujutro. On se tada iskrao iz kuće i, kako se pretpostavlja, na ulicu izašao bos i oskudno obučen… »

Hrvatska: Istraga o izjavama sveštenika o NDH

B92 09.05.2016
Zagreb -- Policijska uprava splitsko-dalmatinska će istražiti izjave hrvatskog sveštenika Luke Prcele zbog izjava tokom mise u Splitu u kojima je veličao NDH. "Obaveštavamo vas da će policija na osnovu dostupnih javnih izvora analizirati sadržaj… »

Panamski dokumenti: Na listi direktor Bosnalijeka i bivši ambasador

Slobodna Evropa 09.05.2016
Međunarodni konzorcij novinara-istražitelja objavio je nova imena koja se nalaze u takozvanim Panamskim dokumentima, a od kojih je pet iz Bosne i Hercegovine među kojima i jedna kompanija – Alumina iz Zvornika. Lista još nije konačna, a… »

Opozicija ne ide na sastanak kod Dodika

Večernje novosti 09.05.2016
Predstavnici opozicionog Saveza za promene neće otići na sastanak koji je danas popodne zakazao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kako bi pokušao da ubedi opoziciju da odustane od protesta najavljenih 14. maja. Predstavnici opozicionog Saveza… »