Izvor: Al Jazeera arhiva vesti 09.05.2016

Platini podnio ostavku na mjesto šefa UEFA-e

Al Jazeera 09.05.2016
Michelu Platiniju smanjena suspenzija, on podnio ostavku kako bi nastavio svoju borbu pred švicarskim sudovima. Sportski arbitražni sud (CAS) objavio je u ponedjeljak da je smanjio suspenziju na sve aktivnosti povezane s nogometom sa šest na četiri… »

NBA: Cleveland u finalu Istoka

Al Jazeera 09.05.2016
Oklahoma City Thunder izjednačila na 2-2 u seriji na četiri pobjede, savladavši San Antonio Spurse sa 111:97. Cleveland Cavaliersi su u nedjelju navečer osigurali nastup u finalu Istočne konferencije NBA lige, nakon što su sa 100:99 pobijedili… »

Austrijski kancelar podnio ostavku

Al Jazeera 09.05.2016
Kancelar Werner Faymann podnio je ostavku na sve dužnosti. Austrijski kancelar Werner Faymann podnio je danas ostavku na dužnost predsjednika Vlade i šefa Socijaldemokratske stranke (SPO) jer nema dovoljnu stranačku podršku za svoju politiku. Faymann… »

Nova Kimova funkcija: Šef jedine stranke

Al Jazeera 09.05.2016
Kim Jong-un, nasljednik dinastije koja Sjevernom Korejom vlada od njenog osnivanja 1948, do sada je bio prvi sekretar Radničke partije Koreje. Sjevernokorejskom predsjedniku Kim Jong-unu je dodijeljena nova funkcija na stranačkom kongresu, na kojem je… »

Grabar-Kitarović: Hrvatska počiva na pomirenju djece ustaša i partizana

Al Jazeera 09.05.2016
Hrvatska predsjednica upozorila je da je javnost u toj državi zasuta podjelama te da mladi odlaze i zbog mržnje. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je u ponedjeljak u obraćanju naciji da je u posljednje vrijeme hrvatska javnost… »

Crna Gora ukinula Ravnogorski pokret

Al Jazeera 09.05.2016
U Vladi Crne Gore kažu da njihova ideologija predstavlja opasnost po nezavisnost i suverenost, te da je protivustavna. Vlasti Crne Gore ukinule su Ravnogorski pokret. Takvu odluku donio je potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, unutrašnju… »

Poništeno glasanje za smjenu Dilme Rousseff

Al Jazeera 09.05.2016
Senat će glasati o podizanju optužnice protiv predsjednice Brazila, slijedi automatska suspenzija tokom suđenja. Vršilac dužnosti predsjednika donjeg doma Brazilskog parlamenta Waldir Maranhao poništio je danas prethodno izglasani proces smjene… »

Grčki parlament izglasao penzione reforme

Al Jazeera 09.05.2016
Sindikati su i dalje u štrajku, nezadovoljni zbog planova koji produbljuju mjere štednje, no vlada ima druge planove. Grčki parlament je tijesnom većinom podržao vladin prijedlog mirovinske reforme u sklopu mjera koje Grčkoj propisuju vjerovnici… »

Graničari ustrijelili izbjeglicu iz Sirije

Al Jazeera 09.05.2016
Slovački carinici su metkom u leđa ranili ženu iz Sirije, kada su pucali na automobil u kojem su bile izbjeglice. Slovački carinici su metkom u leđa ranili ženu iz Sirije, kada su pucali na automobil u kojem su bili izbjeglice i migranti na putu iz… »

SDA Nikoliću: RS je uzrok blokade BiH

Al Jazeera 09.05.2016
Ako je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić prijatelj BiH, treba utjecati na vodstvo RS-a da bude konstruktivno u pogledu napretka BiH, poručuju iz Stranke demokratske akcije. Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je kao krajnje neutemeljenu izjavu… »