Svet arhiva vesti 09.05.2016

Dan pobede - "Besmrtni puk" prvi put u Beogradu

RTV 09.05.2016
BEOGRAD - Uz burne pozdrave Beograđana i povike "Ura", više stotina Rusa i Srba, uključujući ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina i veterane koji su doputovali iz Moskve, Kazahstana i Azerjbedžana, učestvovali su danas u svečanom maršu "Besmrtni… »

Fajman podneo ostavku

RTV 09.05.2016
BEČ - Austrijski kancelar Verner Fajman podneo je danas ostavku na sve funkcije, dve nedelje posle neuspeha svoje Socijaldemokratske partije (SPO) levog centra u prvom krugu predsedničkih izbora, javile su agencije. Fajman je lider SPO koja čini… »

Kim Džong Un proglašen za predsedavajućeg Radničke partije Koreje

Novi magazin 09.05.2016
Lider Severne Koreje Kim Džong Un dobio je danas novu titulu - predsedavajući Radničke partije Koreje. Vest o imenovanju Kim Džong Una za predsedavajućeg vladajuće partije saopštena je na partijskom Kongresu, prvom od 1980, tokom kratkog… »

Kameron diže paniku: Ako Britanija izađe iz EU izbiće rat!

Kurir 09.05.2016
Izlazak Velike Britanije iz Evrope mogao bi da dovede do rata, rekao je Dejvid Kameron. On zastupa mišljenje da je Evropska unija pomogla u ujedinjavanju zemalja koje su decenijama ratovale, navode mediji delove njegovog govora. David Cameron warns on… »

Više od 80 povređenih u požaru u Kairu

Novi magazin 09.05.2016
Više od 80 osoba, među kojima i 16 vatrogasaca i policajaca, povređeno je danas u požaru koji je zahvatio pet zgrada u centru Kaira, saopštilo je egipatsko Ministarstvo zdravlja. Uzrok je za sada nepoznat, ali se zna da je požar izbio tokom noći u… »

Erdogan: EU članstvo strateški cilj Turske

Slobodna Evropa 09.05.2016
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je u ponedjeljek, 9. maja, nadu da će ukidanje šengenskih viza turskim državljanima "ubrzati proces prijema" Turske u Evropsku uniju (EU) jer je članstvo u evropski blok "strateški cilj" njegove zemlje… »

Predsednik parlamenta poništio glasanje za smenu Rusefove

RTV 09.05.2016
BRAZILIJA - Vršilac dužnosti predsednika donjeg doma brazilskog parlamenta Valdir Maranjao poništio je danas prethodno izglasani proces smene predsednice države Dilme Rusef i zakazao novo glasanje o tom predlogu. Maranjao, koji je na dužnost… »

Atina: Dok se na ulicama divlja, u parlamentu...

Mondo 09.05.2016
Poslanici grčkog parlamenta, uprkos masovnom protivljenju građana, usvojili su sinoć kontraverzne vladine reforme penzionog i poreskog sistema, što je bio zahtev EU i MMF uoči sastanka kreditora Evrozone u Briselu. Foto: AP /Yorgos Karahalis Zakon o… »

Predsednik Austrije prihvatio ostavku kancelara Fajmana

Politika 09.05.2016
BEČ - Predsednik Austrije Hajnc Fišer prihvatio je danas ostavku Vernera Fajmana na dužnost kancelara. Predsednik Fišer je prihvatio želju Fajmana i razrešio ga je dužnosti kancelara, saopšteno je iz kabineta šefa austrijske države. Istovremeno… »

Mogerini: Mnogo je razloga da i danas obeležavamo Dan Evrope

Politika 09.05.2016
BRISEL – Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini je, u video poruci povodom Dana Evrope, rekla da postoji mnogo razloga da se ovaj dan i dalje obeležava, iako je svesna da će se… »