Izvor: Al Jazeera/Balkan arhiva vesti 20.05.2016

Radikali se mjenicama štite od 'preletača'

Al Jazeera 20.05.2016
Kad 4. juna bude konstituiran parlament Srbije, zakletvu će položiti 250 zastupnika, koji će u iduće četiri godine predstavljati svoje stranke. Ipak, iskustvo preletača, odnosno prebjega iz stranke u stranku, potaknulo je neke stranke da se dodatno… »

Izborni zakon BiH: Prioritet stranka, ne glasači

Al Jazeera 20.05.2016
U sjeni pregovora o održavanju izbora u Mostaru, ostale su izmjene Izbornog zakona BiH prema kojima je podignut unutarstranački cenzus za osvajanje mandata i za opće i za lokalne izbore. Oni koji su bili protiv ovakvih izmjena, kažu kako je riječ o… »

Komarica: Upozorenje političarima, a ne vrijeđanje

Al Jazeera 20.05.2016
Milorad Dodik kaže da biskup Komarica treba povući izjavu kojom je uporedio Bleiburg s događajima u Banjoj Luci tokom rata. Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik smatra da bi bilo primjereno da se banjalučki biskup Franjo Komarica do… »

Crna Gora: Evropski kvalitet života na čekanju

Al Jazeera 20.05.2016
Minimalna mjesečna potrošačka korpa je 806 eura, a prosječna plata 488 eura, dok javni dug iznosi 65 posto BDP-a. Crna Gora je riješila teška ekonomska pitanja i građanima treba omogućiti evropsku kvalitetu života, govorio je svojevremeno Milo… »

Sabor: Opoziv Karamarka na dnevnom redu

Al Jazeera 20.05.2016
O zahtjevu za opoziv prvog potpredsjednika hrvatske Vlade koji je tražio SDP, raspravljat će se u idućih mjesec dana. Na zahtjev oporbene Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatski sabor na dnevni je red uvrstio i zahtjev za opoziv prvog potpredsjednika… »

Đukanović: Međaš prema evropskoj budućnosti

Al Jazeera 20.05.2016
Prije deset godina, odlukom 55,5 posto glasova građana Crne Gore, obnovljena je nezavisnost te zemlje. Intoniranjem državne himne večeras je, u 20.15 sati, na Trgu nezavisnosti u Podgorici počela centralna proslava desetogodišnjice obnove… »

Kosovo: Osuđenim za terorizam 42 godine zatvora

Al Jazeera 20.05.2016
Najavljene žalbe na presude sedmorici Kosovara osuđenih zbog djela povezanih s terorizmom i odlaskom na strana ratišta. Osnovni sud u Uroševcu proglasio je sedam osoba krivim i osudio ih na ukupno 42 godina zatvora zbog krivičnih djela koje se vezuju… »

Izbjeglice opet na granici Srbije i Mađarske

Al Jazeera 20.05.2016
Stotine izbjeglica u improviziranom kampu na granici čekaju prelazak u Evropsku uniju. Više stotina izbjeglica nalazi se na granici između Srbije i Mađarske, čekajući da pređu u Evropsku uniju. Taj prelaz nije bio aktivan više od sedam mjeseci… »

Husejnović odustao od kandidature za načelnika Srebrenice

Al Jazeera 20.05.2016
Husein Husejnović odustao od utrke, a Desnica Radivojević predao kandidaturu za načelnika Srebrenice. Husein Husejnović odustao je od kandidature za načelnika Srebrenice. On je za agenciju Patria kazao da je kampanja za lokalne izbore krenula… »

Opozicija: Hasanbegović narušava ugled Hrvatske

Al Jazeera 20.05.2016
Grupa opozicionih zastupnika traži da Sabor zaključi da je ministar kulture odgovoran za narušavanje ugleda države i demokratije. Šesnaest opozicionih zastupnika podnijelo je predsjedniku Hrvatskog sabora interpelaciju o odgovornosti ministra kulture… »